06 mars, 2008

Angeläget om våra livsmedel

Ja, så är rubriken på ett föredrag som hålls av Tommy Svensson, händ från TV och övrig media, författare till "Handbok för den kräsne konsumenten". Han "ger tips och råd hur Du undviker problem orsakade av kemikaliematen" står det i inbjudan.

Tycker du att det här är intressant är du välkommen Måndagen den 31 mars 2008, kl 19 (samling 18.30) att lyssna på Tommy som är både matinformatör och debattör.

Plats: Klefstad gård, Örtomta (Mellan Linköping och Norrköping ca 2 tim m bil från Stockholm)

Entréavgift och lotteri (ingen föranmälan krävs)

Arrangörer: Åkerbo-Bankekinds Hushållsnämnd
Studieförbundet Vuxenskolan

Om du vill komma och bor lite längre ifrån går det bra att övernatta på Klefstad, ring och då och boka rum på vår B&B.

Själva lusläser vi boken, går igenom innehållsförteckningar på förpackningar men blir inte särskilt förvånade när vi ser vad olika tillsatser har för egenskaper. Rätt skrämmande läsning och jag tror inte vi har sett effekterna av allt än.

3 kommentarer:

Hexmaster sa...

Utan närmare kunskap om allt vad Tommy pratar om så ger åtminstone en del intryck av kemofobi, skräck för allt som verkar konstgjort, har E-nummer, m.m.: "Eftersom kroppen inte är byggd för att ta upp ämnen som ändrats på konstgjord väg påverkar det immunförsvaret och vi blir extra mottagliga för sjukdomar."

Vad innebär "konstgjord väg"? Att t.ex. värma maten 250 grader i en kvart, det är väl knappast något man finner i naturen?

Åtminstone nyhetsbrevet om mikrovågsugnar är en uppvisning i pseudovetenskap, konspirationstänk och andra underligheter: "Forskning har under de sista åren visat att mat som tillagas i ”mikron” utsätts för allvarliga molekylskador. När vi sedan äter den ”mikrade” maten, kan den orsakar onormala förändringar i människans blod- och immunsystem."

Han gör en poäng av en detalj som att mikron skulle värma maten inifrån och ut. Vilket dels är fel, dels irrelevant. För att bara ta ett exempel.

Anonym sa...

Håller med Hexmaster. Det går att vrida och vända på allt. Och varför skulle något med E-nummer helt automatiskt vara giftigt? Vitaminer har också E-nummer. Om du skriver en korrekt innehållsdeklaration på saft du kokar hemma i köket får du med minst två E-nummer.

Elina sa...

mikron och uppvärmningen kan säkert diskuteras - men det är inte vad den här lilla skriften betonar. däremot alla de konserveringsmedel som maten innehåller. tänk själva. en bit bröd eller en burk marmelad kan hålla riktigt riktigt länge. vad händer egentligen när sådana superprodukter hamnar i magen.

en vän till mig forskar om allergi vid karolinska institutet. estland är jämförelseland till sverige och skillnaderna i början av 90-talet var stora. tidigare teorier om miljö rökning och renlighet byttes alltmer ut mot teorier om - just - maten. mycket tyder på att det är tillsatserna i den västliga moderna maten som leder till allergier.

forskningen är världsledande och mycket spännande att ta del av. läs gärna mer här:
http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=1688&a=3440&l=sv

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...