12 februari, 2008

Alla hjärtans dag - lättlagad mat

Romantisk mat på alla hjärtans tycker jag ska vara lättlagad mat. Då vill jag njuta av Fredriks sällskap, champagne och tända ljus, inte stå med näsan i grytorna. Ostronälskare kan kika hit. Just nu skriver Svensk Fisk att svenska ostron är som finast. Då gäller det att passa på att få en "kyss från havet". Men alla gillar inte ostron så varför inte köpa en fin köttbit, t ex en hjortytterfilé som får sköta sig själv i ugnen med en termometer. Till det serverar jag en rödvinssås som jag gjort i förväg och gratinerade svartrötter.

Sätt först köttet i ugnen för det kan ta tid. Köttet mår ju bra av att vila lite efteråt, innan servering och vi brukar låta det stå 10-15 minuter under folie. Kolla på instruktionen till termometern för ugnstemperatur, innertemperatur i köttet och hur lång tid det tar. Jag gjorde både kött och svartrötter på samma temperatur. Då lät jag svartrötterna stå inne tills köttet var klart vilket var minst 30 min. Då hade också en hel del av grädden dunstat bort.Kanske lite länge men ändå. Varm mat ska ju vara varm.

Gratinerade svartrötter
2-3 pers
1 påse (ca 350-400 g) svartrötter
minst 5 blad färsk salvia smör
2 dl vispgrädde
ca 1 dl pecorino eller parmesan
1/2 tsk salt (smaka av själv då osten kan vara mer eller mindre salt)

Skala svartrötterna, skär på snedden i lagom bitar (ca 5 cm) koka i lättsaltat vatten till al dente. Lägg i botten av en ugnsfast form. Smält smöret och låt salvian fräsa med. Häll på grädde, ost och smaka av med salt. Häll över svartrötterna. Gratinera i ca 225 grader tills de fått färg vilket kan ta en god stund.

1 kommentar:

Caroline sa...

Åå! Det där med svartrötterna låter grymt gott!! Synd att vilttransporten från gården inte hinner komma innan helgen bara;) Sitter på jobbet och skriver kravspecifikationer på ett datorsystem... Ville lägga 2min på slösurfande och gick in hos dig.
Happy Valentines!
/Caroline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...