01 januari, 2008

Nyårsmeny 2007

Nyåret har gått av stapeln och vi var ett glatt gäng på 28 pers som kokade ihop olika rätter enligt ett i förväg utskickat koncept. Det här har Fredrik min käre sambo och hans vänner gjort i, kanske, uppemot 15 år och det fungerar jättebra. Vi äter i timmar, men det förstår du säkert när du läser vad de olika grupperna ägnade sig åt.

Så här såg den smarriga menyn för nyårsafton 2007 ut.

Snittar och champagne
(jag tror det var ung det här: pumpernickel med kikärtsröra, räka med färskost, citron, dill på crostini, tapenade med citronzeste)

Första förrätten
Toast skagen i glas med smörstekt kantskuren brödtriangel

Första fiskrätten
Smördegsinbakad lax med dragon,
sallad med koriander,
creme fraichesås med färsk ingefära

Sorbet
Cremant de Bourgogne


Huvudrätt
(inspiration Verner Vögeli)
hjortsadel
gratinserad pasternackspuré
glaserade kastanjer (Julia Child)
smörsvängda morötter
brysselkål
rödvinssåsEfterrätt
Hallonglasstårta (tasteline)

Allt var mycket gott och det är helt galet att det aldrig blir dubbelt med ingredienser eller smaker trots att vi inte konfererar eller planerar mer än att var och en är indelad i en grupp och får sitt uppdrag dvs, förrätt, efterrätt etc. Varje grupp tar också hand om vinval till sin rätt. Komiskt var att två av grupperna valt samma vin då de läst vinrecensionen i SvD.

Några små kommentarer
Lite saker lär man sig för varje år. Alla måste förbereda sin mat hemma. Det finns ingen chans att laga mat på plats.

Sorbet behövs ca 1 dl per person. Det är tillräckligt.

Det går åt 1/2 dl rödvinssås per person. Till 28 pers använde 4 kg palsternackor för att göra ett mos med 7 ägg. (Det hade räckt med lite mindre). Purén spritsades i toppar som gräddades i 250 grader, ca 8 minuter för att få färg. Ca 150 g kött per man fanns (ostekt) och det var rikligt. Ca 2 kg förkokta och slantade morötter värmdes och räckte precis. Vi hade räknat med 3 kastanjer (värmdes), liksom 3 st brysselkål (som koktes på plats) per person.

Fredrik, hans syster och jag valde att servera på tallrikar istället för på stora fat som skulle skickas runt. Då hade vi koll på hur mycket kött vi hade. En gång har det hänt att det precis räckte och om inte en av gästerna varit tvungen att gå hem före varmrätten hade det inte blivit någon bit till den sista personen. Det hade blivit hur pinsamt som helst. Vi funderade först på att steka köttet i benet och skära loss innan serveringen men för att få bättre chans att få ett perfekt stekt kött skars det loss från början, bands upp och förstektes hemma. Köttet sattes in i ugnen när första fiskrätten serverades. Fredrik lät det bli 59 grader i innertemperatur och sedan fick det vila under folie en god stund innan det skars upp.

Idag händer inte mycket. Vi har varit över och städat lite samt att vi diskade en del redan på plats igår. Lite skallebank idag och mycket vatten har gått åt så jag mår som jag förtjänar.

Tack alla kära vänner som var med! Roligt som vanligt!

God fortsättning allihop!

2 kommentarer:

Viktoria Schiöler sa...

God fortsättning! Det såg fantastiskt fint ut alltsammans! Och så bra med kommentaren efter.

Kinna sa...

Viktoria - Må gott själv och hälsa Niklas.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...