13 januari, 2008

Marmelad med sting i

Apelsin och chili, kan det bli gott i marmelad? Det var värt att pröva och jag gillade resultatet där ett lätt litet sting av chilin bryter in i det söta och bittra. Bitter smak kommer från pomeransen. Vacker blev den med tunna slingor av rött. En liten sats räcker tycker jag, för att inte ha extra mycket burkar i kylen.

Apelsinmarmelad med sting
400 g apelsin (1 riktigt stor apelsin)
1 torkat pomeransskal
10 g chili
3 dl vatten *
4 dl socker *

Tvätta apelsinen noggrant. Skiva i tunna skivor och ta bort eventuella kärnor. Hacka pommeransen och skiva chilin fint. Obs ta bort kärnorna. Koka frukt och chili med vatten under lock på medelvärme i ca 45 minuter. Tillsätt sockret och koka utan lock på högre värme under ca 20 min. Skumma noga. Skummet ger annars mögel. * Gör marmeladprovet dvs häll lite marmelad på en tallrik och låt svalna. Dra med fingret igenom. Om rännan blir kvar är marmeladen klar annars kokar man den ytterligare ett par minuter och testar igen. Häll på väl rengjorda burkar.

* Uppdaterad

4 kommentarer:

Elin sa...

Pomeransskal har jag inte köpt någon gång, finns det i den vanliga mataffären?!

Kinna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kinna sa...

Elin - ja, det finns både hela skal och malen pomerans i vanlig livsmedelsaffär. Kolla i kryddhyllan. Den malda används till t ex bröd och kryddskorpor.

Åsa sa...

Gott med lite sting på frukostmackan! Chili kan överraska lite här och var i sötsaker. Chili och choklad är ju en lyckad kombination eller varför inte fint, fint strimlad eller hackad fruktsalladen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...