06 januari, 2008

Inlagda rödbetor

Inlagda rödbetor är en alldeles för undanskymd smaksättare. Mycket god och speciell för det svenska köket. Nu när många vill äta mindre kaloririkt är den ljuvlig till kalvsylta vilket är perfekt smalmat. Säkert är det många som inte gillar konsistensen på kalvsyltan men tänk på att det är samma konsistensgivare som till smågodis i gele. ;-D

Mammas inlagda rödbetor är delikata och när man som jag inte äter rödbetor jämt är det en lätt match att lägga in sina egna och få den smak av ättika och socker som passar smaklökarna. En till två påsar betor räcker långt och det kan fortfarande finnas kvar i grönsaksdisken så här års. De inlagda rödbetorna använder jag för övrigt till kalops och rödbetssallad.

Ursprungligen kommer receptet med rödbetorna ur en konserveringsbok som vi flitigt använder men mamma Märtha har gjort en variant på receptet med både mera socker och ättika.

Inlagda rödbetor
Omkr. 2,5 kg späda rödbetor
350 g socker
1° ättika per l vatten *

Ta bort blasten och borsta rödbetorna noga. Skär inte bort spetsen på dem. Lägg dem i en kastrull och koka dem mjuka. Skala dem genom att trycka bort skalen medan de ännu är varma. Ansa med en liten kniv. Koka upp lagen och lägg i rödbetorna. Låt koka 10 minuter.

*Uppdaterad, C är borttaget då det inte är Celsius utan grad (°) på ättiksflaskan som menas.

9 kommentarer:

Brazilian Linda sa...

God fortsättning! Hoppas att du klarar av dina delmål i år. Låter väldigt sunt att ha det, det borde fler ha! Rödbetorna ser härliga ut de med :) Hoppas du har det bra! Kram!

Mamma Mat sa...

Min mormor fixar fortfarande våra inlagda rödbetor, och det är ju bara så himla gott. Hemmagjorda är det bästa som finns till pyttipanna!

Åsa sa...

Men det här var perfekt! Letade just i helgen efter recept på rödbetssallad varpå jag upptäckte att i stort sett alla baserades på just inlagda rödbetor. Och jag hade bara färska i skafferiet. Nu ska det läggas in rödbetor :)

Kinna sa...

Mamma mat - just det pyttipanna har jag ju inte ätit på evigheter. En bortglömd sak...

Åsa - såg att du gjort spännande chips av rödbeta på din sida. Väl värt att prova också.

Kinna sa...

Linda - God fortsättning till dig också!

Elina sa...

hahaha. som smågodis i gelé. ska tänka på det - jag lovar :)

Tomas sa...

Hej! Tänkte bara höra med dig angående receptet på inlagda rödbetor som jag tänkte prova. När allt är klart, ska jag låta rödbetorna ligga i lagen i kylen en tid innan man kan/bör äta dom. Hur länge rekomenderas i så fall?

Hälsningar
Tomas

Kinna sa...

Tomas - ja låt dem ligga i lagen några dagar innan du äter dem. Hur länge beror nog lite på hur stora de är. Små rödbetor tar smak fortare än stora.

Lycka till1

Tomas sa...

Hej! Tack för ditt snabba svar. Det ska bli kul att testa detta. Jag har ju odlat egna rödbetor nu, så det blir en skön känsla att smaka på i vinter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...