14 januari, 2008

Hellre kasta än att ge bort

Är det inte tråkigt att istället för risken att bli utnyttjad väljer ICA-nära på Sveavägen att kasta mat varje dag. I kryddhyllan stod några ledsna individer, basilika, citronmeliss och rosmarin. De riktigt hängde och var delvis vissna. Jag tänkte förbarma mig över dem, frågade om de skulle slängas och om jag skulle kunna få rädda det som räddas kunde av det som var kvar. Då berättade den anställda i affären att man hellre kastar bort istället för att någon kund skulle kunna utnyttja det som ingen vill betala för. Bröd kastar man varje dag sa hon. Varför kan man inte ändra sin attityd och ge bort till någon organisation som t ex Stadsmissionen om man nu är så rädd för att en kund som jag skulle utnyttja dem? Det vore både barmhärtigt och miljövänligt.

8 kommentarer:

zelca sa...

Jag håller med dig, det är helt bedrövligt att det ska fungera så! Jag såg "det mycket vetenskapliga" outsiders på kanal 5 förra veckan. Där fanns det "sopletare" som levde på det som kastades av t.ex. butiker - där visade de att det dessutom fanns butiker som "förstörde" sakerna de kastade genom att hälla schampo över det. Skänk bort det istället!

Kinna sa...

Jag såg också filmen och tyckte den var bra. Framför allt gillade jag de som bodde i campingbil och deras medvetna val av livsstil. Själv letar jag gärna i containrar men inte just efter mat. Det fixar jag inte riktigt.

Magnus sa...

Hej Kinna,

har inte kommenterat på länge men jag läser ofta.

Varför skickar du inte ett mail till just den affären? Kolla upp om det finns en organisation i närheten/kvarteret och maila dem också så kanske de händer något.

Elina sa...

såg också dokumentären. hade ju dessutom varit så mycket miljövänligare om de kunde rea ut maten istället. studentpriser..!

görel sa...

Trist inställning av butiken! I vår närmaste ICA-butik rear man ut skrynklig frukt och ledsna grönsaker en gång i veckan ungefär, då kan man göra riktiga fynd och få t.ex. ett kilo paprika som visserligen behöver putsas lite men funkar utmärkt i en gryta för några spänn.

(Vår butik var f.ö. en av de famösa butiker som köttfärsfuskade EFTER det stora avslöjandet. Men grönsaker har de alltid varit bra på.)

Kinna sa...

Magnus - vad kul att höra ifrån dig igen. Det är inte så länge sen jag undrade var du höll hus. Bra idé, jag ska kolla omkring eftersom jag bor där. Det måste ju finnas något.

Elina - Studentpriser vore ju väldigt bra.

Görel - precis vad jag tänkte, alltid kunde kryddorna användas till något. Jag ska stöta på igen.
I somras använde jag ju massor av utrangerade champinjoner till soppor mm.

Åsa sa...

Åh, det är hur galet som helst! Det samma med ex toapapper som de kasserar om de råkat skära upp plasten på den enskilda förpackningen när de öppnat hela emballaget. Vet personal som ifrågasatt det och svaret verkar snarare komma från tillverkaren än butikschefen. Alltså att deras varor inte får säljas ut typ.

Elina sa...

känns lite som usa där alla är så rädda för att bli stämda :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...