18 januari, 2008

Att tillaga hel fisk - regnbåge

Att tillaga hel fisk gör i alla fall jag sällan men tar mig i kragen när jag tröttnat på lax och inte vill köpa torsk eller sej. Tänker då på semestrar då jag ätit delikata grillade små havsunder och undrar varför jag inte kommer mig för oftare. Någonstans i mitt minne finns en lunch med grillad fisk och citron vid havet. Vet inte längre var, när eller hur men minns tångens doft, långpromenad på en pir och framför allt det grillade som ställdes fram på bordet. Enklaste, enkla måltid men ack så delikat. Citronen kom "à part" för att bara pressas över. Då jag har fobi för att sätta ben i halsen var det säkert så att språkförbistring gjorde att jag inte förstod att fisken kom med skinn, ben och huvud. Tur var väl det för något läckrare har jag sällan ätit.

Inspirerad av minnet och sporrad av damen i fiskdisken fick jag blodad tand att köpa två vackra hela fiskar till fredag middag. Det blev väldigt gott och jag fick knappt något ben i munnen. Fisken kommer jag definitivt att göra om igen.

Ugnsbakad regnbåge
1 fisk per person
1/2 purjo
citron
färsk timjan
färsk rosmarin
salt
peppar

Skölj fisken och snitta den på snedden mot ryggen ett par gånger. Stick in kryddor och halva citronskivor i snitten på båda sidorna samt lägg kryddor inuti fisken. Skölj purjon och skär i 1-2 cm breda skivor. Lägg i botten på en ugnsfast form med fisken ovanpå. Ställ fisken i ugnen, ca 200-225 grader ca 20-25 min. Citronen ovanpå blir nästan karameliserad och väldigt god.

Bästa tipset kom från damen i fiskdisken. För att veta att fisken är klar drar man i ryggfenan. När den lossnar är fisken klar.

Som tillbehör grillade vi paprikabitar och rödlök till. Det kompletterade den syrliga smaken på fisken då grönsakerna blir sötare i ugnen.

Andra bloggar om
,
,

3 kommentarer:

Katta sa...

Mums vad detta ser gott ut! Det bara måste jag testa. Citron och fisk känns som utland och sommar.

Anonym sa...

Helt underbart recept, rekommenderas varmt.

mardin sa...

Hej!

Jag såg ditt fisksopperecept på webben. Vill tipsa om www.svenskfisksoppa.se, en webb med just fisksopperecept där bästa receptet vinner fina priser!


Varför inte lägga upp dina recept även där? Jag lovar att rösta på dig!

Mvh
Mardin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...