30 december, 2007

Nyårsmat - huvudrättstest

Tala om att ta ut nyårsmaten i förskott. Det var rea på hummer och då menar jag rea! 64 kr styck på ICA. Klart att en sån får följa med hem utan att man undrar om man har råd. Sedan blev det provsmakning på rödvinssås ur Bonniers nya stora kokbok och test av superdyr entrecote från Hötorgshallen. Se bara så melerat köttet är och smaken var underbar. Anledningen till det skyhöga priset är att den är välhängd. Jag önskar ibland att vi inte hade så strikta regler i Sverige utan kunde hänga köttet längre även till vanlig konsument. Visst skulle priset stiga eftersom vätska försvinner, men alla konsumenter skulle säkert förstå att svenskt kött har fin kvalitet.


Färgkompositionen på tallriken var emellertid medioker. Har knappt aldrig serverat något så trist. Fyra nyanser av brunt får man nog säga men smaken var något alldeles särskilt. De små bruna sakerna i förgrunden är helstekt lök som blir otroligt söt och god till. Sedan gjorde jag gulbrun palsternackspuré med ägg och lite mjöl som lades ner genom en utstickare för att få snygg form. Stekt i smör förstås. Palsternackspuré och rödvinssås av något slag blir valet. Däremot byts löken ut mot glaserade kastanjer, brysselkål och slantade morötter. Det blir ett tidskrävande jobb att skala kastanjerna imorgon men ack så himmelska de blir till hjortsadeln vi ska servera. Snålvattnet rinner redan nu i munnen på mig. Receptet på kastanjerna hittade vi i Julia Childs fantastiska bok ”Det goda franska köket”. Du hittar ett liknande recept i Iduns gamla kokbok, men kan utesluta kokningen i flottyr. Det räcker att koka dem i vatten och ta upp några åt gången och skala. Övrig beskrivning med bräsering i buljong överensstämmer ganska mycket med Julia Childs.

Gott Nytt År!!
kommer att användas till nyårsmiddagen, liksom
Andra bloggare om ,

6 kommentarer:

Lagers tabberas sa...

Kinna
Det har inget med regler att göra att vi inte hänger fårt kött i det här landet - det har med pengar att göra. Därför slår vi ihjäl djuren och gör mat av dem innan de ens mognat. För 50 år sedan hade det vara fullständigt otänkbart att slakta ett djur vid 13 månader och sälja det som människoföda - det är ett egentligen helt oätligt kött framtvingat en mörhet genom att skäras ner några timmar efter styckning och låta det ligga i plastpåsar utan luft och marinera i sitt eget likvatten. Snabbast möjliga köttansättning, minsta möjliga fett på så kort tid det någonsin går.
Ditt kött på bilden kommer förmodligen från en ko som har sex år på nacken och en kalv minst. Det är först när djuret blir en två tre år som fettet går ner i muskulaturen och melerar köttet. Sedan är det hängt i kanske sex dagar på ben.
så är det ioch sedan får reklamen gärna basunera ut att sverige har Europas bästa kött taget av "djur som fått gå¨med sin mamma på den fria åkernm" Det är så djävla sjukt helt enkelt och tack för att Du gör reklam för det riktiga köttet.
Du kan läsa mer om det här

Hanneles paradis sa...

Mums, GOTT nytt år :)

Åsa sa...

Haha - bra jobbat Kinna! Av din beskrivning av hummern, köttet och maten du lagat får du till och med mitt snålvatten att rinna - jag som inte ens äter kött!!!!
Ha en riktigt god nyårsafton och ett fantastiskt gott nytt år!
/åsa

Kryddburken sa...

Gott Nytt År Kinna! Önskar dig ett spännande år i matbloggarvärlden!

Dubbelörnen sa...

Nä men hade vi samma huvudrätt du o jag?! *skrattar*

Hjortsadeln här hemma gjorde succe!! Såsen var gudomlig till den... ;)

Varma nyårskramar till en av mina superfavvismatbloggare

Kinna sa...

Lager - jag var i den fulla övertygelsen att det fanns regler för det här som för allt annat. Jag tar tillbaka. Däremot vet jag inte om jag alltid vill ha så här melerat kött jämt. Är rätt nöjd med köttdjur som gått kortare tid i hagen också. Vakuummörat står jag gärna över för det luktar jätteotäckt när man öppnar paketet.

Hannele - tack för att du hänger här jämt.

åsa - vilken komplimang

Kryddburken - önskar dig detsamma

Dubbelörnen - Det låter som om din sadel blev fantastisk. Stor kram till dig också.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...