11 november, 2007

Saxat från mässan

Matmässan går alltid för fort och jag skulle kunnat spendera många fler timmar för man hittar alltid något nytt.

Det jag fastnade för den här gången var bl a syrade grönsaker från Östergötland. Jag har lagt märke till det lilla företaget Tistelvind från Boxholm förut men nu kikade jag extra på deras produkter. Syrade grönsaker är väldigt bra för magen. Riktig hälsomat. Det går inte att syra på grönsaker som inte är ekologiskt odlade då det behövs naturliga ämnen på grönsakerna för att få igång syrningen. Bilden du ser är på en speciell kruka som används för att det ska gå att få till ett sk vattenlås, men det går att syra i en vanlig plasthink, en uppochnedvänd tallrik, tyngd och plastpåse med vatten. Jag har hittat en liten bok på antikvariat om processen och därför var det extra kul att få höra mer om tillverkningen.

Det bli kanske inte riktigt en smaksensation när man äter dem som de är på en mässa, men blandat i sallader och tillsammans med annan mat är de goda. Jag är ju en surkålsälskare. Mitt nya fynd var kimchin på burk. Riktigt god, kryddad med chili, ingefära och vitlök. Inte så stark som originalet sa en kännare bredvid mig. Jag gillade även de mjölksyrade vaxbönorna.


Vidare hittade jag Birgittas matbod där jag föll för en väldigt läcker tomatmarmelad som blir god med ost och sen som vanligt kunde jag inte motstå en burk honung. Det börjar bli en samling i kylskåpet nu och jag är fortfarande fascinerad av hur olika de smakar. Lövhonung med valnötter från Öland. Lövhonung låter ju lite speciellt, men förklaringen var att om du ställer en bil under träd på våren blir den kladdig och det är sådan honung från löven som bina samlar in. Hade aldrig hört talas om det.
Sen lyssnade jag på utdelningen av årets hemmabakare. Jag skulle träffa Birgitta Nilsson från hembakningsrådet som delade ut priset och fick byta några ord med Louise Toresson från Östersund som var årets hemmabakare. Louise hade som examensarbete (pluggade till copy) velat bevara de vackra rullrånen från förr. Hon bakade upp 300 rullrån, stoppade hemgjorda ordspråk på lappar i dem. Som lyckokakor ungefär. Ett par ordspråk löd så här: Ont fett bränns inte så lätt, Om man bäddar kanske man får ligga, Förstahandskontrakt ljuva förstahandskontrakt. Väldigt rolig idé att göra något nytt med något gammalt beprövat och välkänt.

Vi förirrade oss sedan in i vindelen. Självklart provade vi den karamelliga blossaglöggen, kryddad med kanel och havtorn som serverades med chokolate chip cookies. Sedan fastnade vi för en helt genomtrevlig monter. Torres. Vi stod och pratade och provade jag vet inte hur länge och hade hur kul som helst. Min stora upptäckt där var att gewürtztraminer som är äldre doftar petrolium och gummi. Sedan kände jag till min glädje direkt igen nässeldoft och fläder från Sauvignon blanc. Vilken lycka att något av vinprovningarna fastnar ibland.

Lyssnade också på Steffo Törnqvist när han berättade om spritostar han varit med om att ta fram. Roligt att höra då jag själv försökt göra en wisky ost där resultatet blev mindre bra och det slutade med att jag fick slänga hela härligheten. Steffo berättade att det var svårt att fylla ostarna med sprit men att de vaxades ytterligare en omgång för att inte spricka. Goda saker att dricka till är portvin och Grönstedts VO vilket jag tycker kan vara värt att prova. Smakade endast en av ostarna och den påminde mycket om västerbotten i styrka. Mycket god!
Som sagt ett par timmar till hade behövts för att jag hann inte på långa vägar med allt som jag ville.
Andra bloggar om:

4 kommentarer:

karin sa...

Detta är nog det enda tillfället som jag känner att jag skulle vilja bo i Stockholm, eller i alla fall i närheten.

Innan var det två tillfällen, men nu vet jag ju hur det går till på Judith och Bertil...

Kinna sa...

karin - du får planera in nästa år redan nu och komma hit.

Jenny sa...

Hej! Tänkte tipsa om att Tomatmarmeladen och Lövbladshonungen kan man beställa på www.tuvet.se.

Kinna sa...

Jenny - tack för trevligt tips om webbshopen med delikatesser (obs, länken fungerar om man tar bort punkten i slutet av adressen).

Matboden dvs de som har den känner jag privat också för de brukar övernatta på vår gård www.klefstadgard.com när de är på marknad på Ekenäs slott i oktober.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...