21 november, 2007

R1900 - Matniklas nya

Åh, vi hade en härlig middag på överraskningsrestaurang. Överraskning då jag inte sagt till Fredrik vart vi skulle gå för att fira vår förlovningsdag. Sedan länge hade jag bokat in R1900 som haft öppet i ca 3 veckor. När vi kom var det relativt tomt, men fylldes på snabbt. Mest verkade det vara representation men en och annan stammis gissade vi då jag ville byta bord och fann att just det bordet jag ville byta till reserverats av de som väntades. Ett nytt bord ordnades efter en stund.

Maten kan jag å det varmaste rekommendera. En sashimi på röding, lax och ljummen pilgrimsmussla ackompanjerades av kaprismajonäs, dillvinägrett och mujkarom. Dillvinägretten var så god att jag satt och småsmuttade på den för att försöka förstå vad den innehöll. Den påminde om något som jag gjort förr i ett helt annat sammanhang så det blir att testa själv. Sedan åt jag en perfekt grillad oxfilé med rödlöksmarmelad och anjovissky. Till det valde jag allmogepotatis som var ljuvlig. Fredrik åt vildand med rotselleripuré. En nordiskostbricka med kvittenmarmelad fick runda av och jag nästan rullade hem.

Restaurangen är nyöppnad så serveringspersonalen kan behöva några veckor till på sig att bli lite säkrare i sadeln. Jag vet själv hur det var när jag som ung serverade och idag är kraven mycket högre på att man ska kunna viner, uttala rätters namn korrekt osv. Dessutom vet jag att något av det svåraste för restaurangbranschen idag är att hitta kunnigt folk. För övrigt var alla i matsalen oerhört vänliga och personliga. Niklas kom ut från köksregionerna i kockjacka och pratade med en del av sina gäster. Precis som det ska vara.

Lokalen var blont svensk med bruna och turkos toner. Korsstygnsmönster gick igen på fönster och annan dekor. Häftig blandning och jag slogs av att det här konceptet ligger i framkant då jag hörde Anneke Ammerlaan på Dining trends berätta om ställen där man äter ute för att känna sig som att man äter hemma. Att man går tillbaka till det traditionella men serverar det i ny modern tappning. Närodlat, lokalodlat och råvaruleverantör blir allt viktigare. Både mat och inredning appelerade på det som hon föreläste om. Dessutom var menyn mycket svenskinspirerad vilket tilltalade mig redan vid bokningen.

R1900 är väl värt ett besök.

4 kommentarer:

Örjan sa...

Gratulerar till 2-årsfirandet.
Har kollat menyn på 1900 via Din länk, och fått en stor undran.

Kungslax bland i övrigt svenska rätter och råvaror???

Googling ger vid handen att kungslax fiskas i Alaska. Populär bland sportfiskare.

Östersjölax hade varit mer naturligt

elaina, som ber Dig titta här... sa...

Happy Anniversary!
Va trefligt ni verka ha haft det.
Ska nog ta mig råd att gå dit med Kärbon: vi har 7årsjubileum å firar 6årig förlovningsdag 29 december å det är min tur att hitta på firandet. Ifjol överraska Han mig med Sthlm ICEbar, mycket passande eftersom vi förlova oss i Jukkasjärvi Ishotell...
=0)
PS: just ja! titta ju in till Dig för att berätta att jag varit på Kyrkkaffe-föreläsning!

Kinna sa...

Örjan - Tackar! Jag håller med dig. Själv blev jag förvånad över att det serveras torsk.

Elaina - Tack, hoppas ni får ett trevligt firande. =) Kyrkkaffe har jag knappt hört talas om i Stockholm. På landet är det vanligt.

annamaria sa...

Vad det låter härligt!! jag hade nog haft svårt att välja, det lät gott det mesta. man får väl ta sig en tur till S-holm kanske....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...