06 november, 2007

På allmän begäran

Har du inget recept på pumpa? Jo, en god pumpasoppa. Skriv på allmän begäran säger K med ett glatt leende. Orden hänger efter mig då jag lämnar barhänget. När jag når slussen har jag ca 10 min innan bussen går. Konsumaffären är närmast för att inhandla pumpa. Helst ska receptet vara lagat när det ska ut på bloggen. Inte en pumpa i sikte i hela grönsaksdisken. För att vara helt säker frågar jag. Nej den är slut. Så tyvärr blir det ingen bild på pumpa eller gyllenorange soppa men väl ett recept som jag gör nästintill varje höst. Soppan är ganska tunn och passar som en förrättssoppa.

Soppa på pumpa (ur stora gröna kokboken 1980)
6 personer
450 g skalad pumpa, skuren i småbitar
25 g smör
1 medelstor hackad lök
1/4 tsk malen kanel
rivet skal av 1/4 apelsin
9 dl vatten
salt
nymalen peppar

Smält smör och låt pumpa och lök fräsa med utan att ta färg i ca 10 min. Strö på kanel och apelsinskal. Fräs ytterligare någon minut. Häll i vattnet, låt koka upp, sänk värmen och låte sjuda i 20-30 min tills pumpan är mjuk. Mixa soppan till en jämn smet. Passera genom en sil och häll tillbaka i kastrullen. Värm och smaksätt med salt och peppar.

4 kommentarer:

kb sa...

tack! Det låter gott.
ska testa i helgen.

Xilonen sa...

Hej Kinna! Pumpa är en svår 'frukt' att laga mat med, tycker jag, men god är den i alla fall. Dock föredrar jag söta pumpa efterrätter :-)

Tack för din kommentar!

annamaria sa...

Jag instämmer - det är jätte-svårt att hitta pumpa. Det enda som finns är miljoner prydnadspumpor ( 4cm stora)

Kinna sa...

kb - jag hoppas soppan smakade. Har själv gjort den i veckan och med en lite extra nypa salt blev det sting i den. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...