29 november, 2007

Oh my darling, oh my darling

Värdelöst vetande men ändå intressant är att klementin är en hybrid mellan mandarin och pomerans. Uppgiften kommer från Jan-Öjvind Swahns mathistorisk uppslagsbok. Klementinen skapades så sent som 1902 och fick namn efter en präst. Nästa ord är Klenäter som egentligen anses heta klenoder och är en av våra äldsta kakor. Jag fullkomligt älskar den där boken. Oh my darling. För att inte tala om ordet klimp som är nästan magiskt för mig. Färsksoppa med klimp är ett recept från mormor som jag skrivit om för länge sen. Eller Kinuski vars stavning jag föredrar framför Tjinuski. Nä nu får jag sluta läsa och hoppa i säng.

7 kommentarer:

Lagers tabberas sa...

Men vet Du varför vi envisades med att ha klimp i soppan?

http://metrobloggen.se/godmat sa...

Sånt här "värdelöst vetande" är ju himla kul.

Lagers tabberas sa...

Visst är det "värdelöst vetande", men det hjälper oss förstå smak och textur från förr och även framkallningsbart för idag och speciellt för framtiden.
Allt kokade över öppen eld i en gryta (före 1830-talet då järnspisen blev allmän), sod, kött, ben, grönsaker, kryddor.
Brödet bakades kollektivt ganska sällan och blev bara hårdare och hårdare. För att äta det doppades det, blöttes upp i buljongen och var på det sättet en slags klimp att äta till soppan - en klimp som sedan bakades med smak för att först av nostalgiska skäl ätas till soppan, göra den matigare och sedan av tradition. Kryddades inte sällan med mandel. (pust)

bloggupproret_2007@hotmail.com sa...

Hej!

Jag vill inleda med att säga att detta snart kommande påhopp ej har något med dej som person att göra. Du råkade faktiskt bara komma upp med din ensamma blogg vi en googlesökning efter något helt annat. Men nu kan jag ej hålla inne mitt hat mot bloggar längre. Alltså helt seriöst, vad fan håller du på med? Det finns ju inte en vettig själ som bryr sig om vad fan du hade för dig förra tordagen, förurtom dina trötta vänner som du förmodligen tvingar läsa denna blogg. Vore det inte enklare att bara skicka ett mejl till dem en gång i veckan där du förklarar vad du gjort den gångna tiden så att alla kan få sitt behov av "ditt liv" tillfredsställt. För du tror väl inte på fullaste allvar att någon läser detta. Varken denna kommentar, eller din blogg. Så vad har vi uppnått med detta? Absolut ingenting. Följaktligen anser jag att både du och jag skall sluta upp med dumheterna och hänge oss åt något med lite relevans och allmännytta istället. Eller vafan, skaffa en dagbok om du vill ha nån stans att vädra åsikter. Jag ville nämligen hitta en söt tjej som jag såg på tunnelbanan häromdagen och gjorde därför en sökning efter henne på google. Och vad får jag upp, jo, 1276230 dumma jävla bloggar, och inget om henne. Så hur vore det om vi rensade internet från dessa stolletyg och levle lite på riktigt i stället? Vad säger du? Jag är öppen för debatt om du känner att detta är något du stör dig på. Vänligen skicka ett mejl där du med några rader kan motivera varför du tyckte att jag skulle behöva läsa denna sörja. Och återigen, kom ihåg att detta vansinnesdåd á la Michael Douglas i "Falling down" ej är personligt riktat mot din blogg. Jag skulle dock bara verkligen vilja veta varför denna cancersvulst ej vill dö, och varför du tycker att jag ska drabbas?

Hoppas att du ej tar illa upp!

Hälsningar/

Bloggupproret 2007!!! Nu räcker det.

(jag har ju nu även kommit på att vi förmodligen är ganska många som känner så här, så jag ska vara snäll. kopiera därför detta inlägg och posta på varenda fucking jävla blogg du stöter på tills dess att vi klubbat ihjäl fenomenet likt en sjuk gråsäl)

Anna-Eva sa...

Hej Kinna
Jag kikade bara in för att puffa lite för cyberkocken som pågår inne hos mig.Det är kanske lätt att missa eftersom jag ju inte hör till de mest lästa bloggarna precis.

Hälsningar Lata mamman

Kinna sa...

hej Lager! Visst blev brödet hårdare och hårdare på de ställen där man hade vattendrivna kvarnar och där blev det dopp i grytan som tradition men där det var vinddrivna kvarnar kunde man mala mjöl året och därför också baka därför uppstod inte just bruket av doppe just i t ex Skåne. Klimpen trodde jag inte uppkommit pga av det var något hårt som skulle blötas upp så det var något nytt vetande. =)

Bloggupproret - hej där. Tråkigt att du inte gillar bloggar. Tyvärr kommer du nog att få gilla läget.

Lata mamman, tack för att du påminde mig. Jag har inte läst kommentarer på hela helgen.

Lagers tabberas sa...

När jag föreläser om mötena med Astrid Lindgren och arbetet med min bok om maten i hennes böcker (oj nu gjorde jag reklam för boken på Din sida!) Då brukar jag inleda med att berätta när jag var hemma hos henne och alltid blev serverad kaffe på em. Där fanns en stor ost, en bytta med smör, en limpa uppskuren i skivor och en korg med sötbröd - men Gud Nåde, den som inte bredde sig en smörgås först, med smör och med ost uppå innan sötebrödet - men doppade det gjorde både jag och Astrid - man måste doppa med kaffe för att få det att gå ihop - och så känn efter, utan att vi egentligen behöver servera allt detta så känner vi smaken, doften, känslan i hela kroppen av kaffe, limpsmörgås, osten och smöret och själva konsistensen. Det är det som doppat också handlar om KÄNSLAN!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...