22 oktober, 2007

Bakbord och korgbröd

Bakbordet är invigt. Förra helgen köpte jag och transporterade det på tåget upp till Stockholm. En och annan medresenär höjde på ögonbrynet för att inte tala om taxichauffören som kommenterade köpet. Väl i köket kan jag konstatera att det här är verkligen något jag saknat. Visst går det att baka på bänken men bakbordet var verkligen toppen. En vettexduk under och bordet hålls på plats. Nu ångrade jag bara att jag inte köpt ugnsstenar för att grädda bröden på. Korgar hade jag några gamla från loppis. Inte lika fräscha som nya men de dög gott.


Korgbröd
2 st
DAG 1
4 dl vatten
3 dl grovt rågmjöl

Häll kokande vatten över rågmjölet och låt stå till nästa dag

DAG 2
4 dl vatten
1 msk salt
50 g jäst
1 dl fint rågmjöl
ca 14 dl vetemjöl

Tillsätt ljummet vatten, salt, jäst och arbeta in rågmjöl samt vetemjöl. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Baka ut till två bullar. Mjöla korgarna väl och lägg i bullarna. Låt jäsa ½ till 1 timme. Tippa upp dem på plåt. Grädda med dubbla plåtar under bröden ca 1 timme i 175°C.

13 kommentarer:

karin sa...

Med ojämna mellanrum förbannar jag den tidigare ägaren av min lägenhet som rev ut det ursprungliga köket som hade BAKBORD!!!!

Hanneles paradis sa...

Läckert, har faktiskt inte testat.

Jessika sa...

I min lägenhet fanns det innan rotrenovering kallskafferi. Utrivet nu. Alltihop. Tack för det.

Maria sa...

Ett bakbord är ett måste. När jag lät renovera mitt kök så fick snickaren minska mitt bakbord med 5 cm för att det skulle få plats i det nya kökets fack för bakbord.
Bakbordet kommer jag att använda snart då jag ska baka något ur "I mormors berså". Jag tackar för den fina boken. En riktig kulturgärning!

görel sa...

Men fattar ni att både bakbord och kallskafferier är bortrationaliserade idag. När vi fixar vårt kök ska vi faktiskt försöka få till ett skafferi.

Jag har letat länge efter jäskorgar men inte hittat några bra, och det bär mig emot att betala flera hundra kronor i nån specialaffär när de bara borde kosta sådär en femtilapp! Så snål är jag!

Nässelblom & choklad sa...

Jag skulle också behöva ett bakbord. Mina nya bänkskivor tillåter inget bakande, snittande och skärande. Har en stor marmorskiva, men den är omöjlig att förvara någonstans i lägenheten. Nu är den på vinden - hur smidigt är det att gå och hämta den?

Fru B sa...

Kul Kinna att du är nöjd med bakbordet!

Kram Frida

Kinna sa...

Det borde vara straffbart att ta bort så schyssta saker i köket som ett kallskafferi och bakbord. Varje lägenhet som vi kikar på får ett extra plus om de här sakerna finns.
Görel, du kan inte ana vad jag kan vara ekonomisk ibland, men det beror på att gamla grejer kan vara fantastiskt vackra när de är lite slitna och använda. Eller att man som jag samlar på porslin som inte finns att köpa. Men just i jäskorgarnas fall kan jag tänka att satsa på ett par lite dyrare korgar (anpassade för jäsning) för de jag har är jag lite rädd om då de är i halm. Halmkorgarna var däremot väldigt billiga på loppis.

Annika sa...

tack för tips om var man hittar bakbord - har letat och letat..

Anonym sa...

Hej! Var kan man få tag på ett sådant bakbord som du har hittat???

Hälsningar Emma

Kinna sa...

Hej Emma! På www.hus-modern.se kan du skicka efter baksaker och där har jag köpt mitt bakbord. Hus-Modern ligger i Linköping.

Ozzie sa...

Hej! Hittade din sida när jag letade efter ett bakbord. TUSEN TACK för tipset och jag måste säga att jag är imponerad över din blog - kommer med all säkerhet att komma tillbaka hit ofta!

Kinna sa...

Hej Ozzie - vad roligt att du hittade det du sökte. Må gott och ha en skön jul!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...