20 september, 2007

Ylle och äpplen

Det här höst och årstiden är lika underbar som alla andra. Vinden nyper i kinderna och vinterkläderna åker fram, plagg efter plagg. Ylle är modernt i år och med nöje drar jag fram min handsstickade tjocka yllekappa. Ett riktigt fynd med flera vackra kragar utanpå varandra i olika gråa toner. Första gång jag såg den satt den på konstnärinnan Charlotte. Snälla får jag prova den sa jag. Hon replikerade, det är den enda jag har. Jag fortsatte envist, den passar mig alldeles utmärkt, kan du göra en till mig? En vecka senare levererade hon den underbara kappan och varje gång jag tar på mig den tänker jag på den där kvällen då jag kröp in alla kragens lager och söp in den svaga ylledoften.

Vackra sjalar kring mina axlar håller mig både varm och fin. Jag är egentligen ganska ointresserad av mode och kör mina gamla svarta saker som funkar jämt. Det är sjalar och något enstaka plagg som gör själva grejen. Samma filosofi har jag med matlagningen. Less is more. En bra bas med enkla råvaror och så, precis som en färggrann sjal, några enstaka kryddor eller tillbehör som lyfter hela anrättningen.

Nu är det äppeltider och jag använder äpplen om och om igen som enkel bas. Tänker på mormor som bland mycket annat också odlade äpplen. Förra hösten lagade jag mig igenom flera av äppelrecepten. Många av dem var jättebra. I höst gör jag om dem med variationer. Enklaste enkla är att steka äppelskivor med kanel. Variationen är en näve nötter och lite syra.

Stekta äppelskivor med glass
1 pers
limesaft
1 äpple
1 msk ljust muscovadosocker
1/4-1/2 tsk kanel
smör
1 liten, liten näve blandade nötter. Jag tog pistage och valnötter

Dela äpplena och kärna ur. Skär tunna skivor och marinera i limesaften. Stek smör, tillsätt socker och kanel. Tillsätt äppelskivorna. Låt dem blir lite mjuka. Hacka nötterna grovt och tillsätt mot slutet. lägg upp på tallrikar med en glasskula.

Andra bloggar om

2 kommentarer:

Mamma Mat sa...

Det här lät verkligen smaskigt, och jag fick inspirtion till efterrätten på söndag. Tack!

Brazilian Linda sa...

enkelt och väldigt gott! Mums :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...