30 september, 2007

Plommon med mandelsmak

Plommon får vi ungefär vartannat eller var tredje år och just i år finns ingenting på de träd som förra året formligen bröts sönder av en ymnig skörd. I frysen finns därför ganska mycket plommonmassa som väntar på att bli sylt eller marmelad. Vi har också fryst in plommon som halverats och kärnats ur. De tar jag fram för att göra efterrätter, men just idag var jag sugen på helt färska plommon och köpte några i affären.

De s
yrliga plommonen blir superba med mandelmandelsmak och glass. Utan glassen till var efterrätten nästan i suraste laget. Ska plommonen serveras med lösvispad grädde bör de nog sockras en aning. Grädde fick vi ofta som tillbehör när vi växte upp, ibland var den smaksatt med en skvätt god likör. I det här fallet skulle jag smaksätta med mandellikör för att ytterligare framhäva smaken i mandelmassan. Om glass är tillbehör serverar jag gärna likör i ett glas bredvid.

Plommongott
2 pers
12 plommon
50 g mandelmassa
1 msk matlagninsgrädde
bittermandelessens eller bittermandel

Halvera plommonen och lägg tätt i en ugnsfast form. Riv mandelmassan gott, rör mjukt med grädden. Smaksätt med bittermandelessensen. Gärna så att det blir stark smak. Ställ in i ugnen på 225 grader tills mandelmassan fått färg.

,

2 kommentarer:

Hanneles paradis sa...

När jag var barn och var på sjukhuset, har jag fortfarande minnet och smak av plommonkompotten...

3 piece canvas sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...