25 augusti, 2007

Mums med övermogen mango

Blir du skeptisk när du ser mango med prickar som verkar vara för mogen? Var inte det! Det är den bästa mangon du kan köpa. Nu har jag sprungit på den ett par gånger och priset sjunker för få vågar köpa när den är mjuk och full med fläckar. Senast prutade jag ner den 20 kr per kilo. Den jag gillar är mörkt gul, kommer från Pakistan eller Indien och har en fantastisk smak och doft. Fläckarna eller eventuellt bruna saker skär jag bort och sedan njuter jag i fulla drag au naturell eller i salsa med koriander alternativt sallad till grillat.

Mangosallad
2 pers
1 väl mogen mango
40 g babyspenat (halvt paket)
rejält knippe finhackad gräslök
saft av 1/4-1/2 citron
olivolja (lika delar som citronen eller något mer)
salt
peppar ur kvarn

Lägg ett snitt längs mangons sidor och skär in emot mitten för att få bort kärnan som är bred och platt. Frilägg fruktköttet från skalet och dela i kuber. Skölj spenaten, torka väl och lägg på fat. Fördela mango och gräslök samt häll vinägrett över. Superfräscht och det kan förföra vem som helst vid grillen.

5 kommentarer:

Louise sa...

Den gula magon från pakistan är helt oslagbar!

Lagers tabberas sa...

Sedan finns det en syrlig typ som är väldigt speciell och som smakar har samma konsistens som ett omoget äpple. Vi brukar köpa den, skalat och skivat och lagd i plastpåse när vi går hem i värmen för att äta i sängen. Så doippar man skivorna i en blandning av socker, salt och torkad, krossad och rostad chili, "prig gruea". Härligt, och ibland kan jag få en sådan längsel efter den mangon som är en av 20 talet olika man kan köpai thailand.
Den övermodna skivar vi och äter med skedar av socker och kokosnötsmjölkkokt kaoniew (kladdris).
Oj oj det här blev långt.

Tina sa...

den här mangosalladen ska jag prova! mango är fantastiskt gott, både i mat och efterrätt. Letar fortfarande efter ett bra mangochutneyrecept, du har möjligen inget i gömmorna?;)

görel sa...

Den här mangon är otroligt god! Första gången jag åt den var faktiskt tidigare i somras när vi köpte ett par stycken i ett gatustånd i Chinatown, New York. Pakistansk? Ja, den verkar ju kallas så i Sverige i alla fall, men här är den ack så dyr. Jag ska prova med ditt pricktips!

Men konsistensen! Den är som brylépudding, smälter i munnen! Jag skulle nog inte äta den i sallad, bara precis som naturen har skapat den.

Kinna sa...

Tack för alla kommentarer.
Mangochutney har jag ingen just nu, men kanske skulle kunna skapa ett recept. Det kommer när jag hittar mangon jag gillar. Kan t ex tänka mig att använda en lite fastare sort.
Lager - den mango du beskriver åt jag i Thailand och använde i en sallad (gick lite matlagningskurs där för - ack så länge sedan). Jättegod och var lite som ett syrligt äpple.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...