24 juli, 2007

Hirams tårta - en gammal favorit

Jag fick tips på en härlig namnsdagstårta från Lena W i Göteborg. Tack Lena! Publicerar det idag för jag själv är namnsdagsbarn och Lena dedikerar det till sin dotter Sara Magdalena. Hon skriver själv så här:

Hej!
När min dotter Sara firas med namnsdagstårta är det ALLTID sockerkaksbottnar, vaniljkräm, jordgubbar, blåbär och grädde som gäller. Men hon heter dessutom Magdalena och då kan man till exempel fira med Hirams underbara tårta. Raffinerat enkel, spröd, lite knäckig och sockrig! Smaksättningen kan varieras. Finns säkert fler bra varianter än de som jag presenterar.

Hälsningar
Lena W
Göteborg

Hirams tårta – en gammal favorit
Till två bottnar
125 g smör
2½ dl vetemjöl
¾ dl tjock grädde
½ tsk jäst
½ dl socker (lite drygt)
2-3 dl vispgrädde att lägga emellan

Arbeta ihop smöret och hälften av mjölet till en smidig deg. Rör i grädden och resten av mjölet. Spara lite av grädden för att röra ut jästen i. Tillsätt jästgrädden sist. Ställ degen kallt.

Kavla ut den smidiga degen tunt. Tag ut rundlar som passar tårtfatet i storlek. Flytta rundlarna till plåtar med bakplåtspapper. Strö ett tunt och jämnt lager socker över och picka med stor gaffel några ordentliga hål i degen.

Grädda sedan bottnarna ljusgula, glansiga, lätt knäckiga och bubbliga i god ugnsvärme. 200o i 10-15 minuter.

Förvara bottnarna torrt tills de ska användas. De är ganska sköra. Lägg ihop dem – aldrig mer än två och två – med vispad, lätt sötad grädde mellan. Kanske med en näve hallon till. Lite punsch i grädden? Eller som Hiram föreslår: blanda grädden med ingefärsmarmelad!


Fler namnsdagstårtor hittar du i inlägget från den 13 juli.

3 kommentarer:

Anne sa...

Det här låter ju supergott - måste prova. :)

Ems sa...

Oooh toppen att du lagt upp detta receptet! Googlade på Hirams tårta och se här! Den är såååå god! Tack! :)

Kinna sa...

Ems - det är inte mig du ska tacka, jag har fått det av en snäll läsare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...