30 maj, 2007

Servera kronärtskocka

Äntligen är det säsong för kronärtskockor som är så härlig ät-prat-njut-mat. Att långsamt plocka av bladen, doppa i smör, kanske salta lite och bita av är sensuellt tycker jag.

Att koka kronärtskockor
Bryt av stammen. Koka skockorna i saltat vatten ca 30-45 minuter. Prova om de är färdiga genom att försiktigt rycka loss ett blad. Lossnar bladet lätt och känns mjukt är de klara.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Har aldrig lagat iordning Kronärtskocka för jag har aldrig haft någon aning om hur. Super att du då faktiskt tar upp det när jag funderade på att köpa en.

Några frågor dock; Någon sa till mig att man bara skulle äta hjärtat i mitten, alltså ta av ytterbladen men du verkar ju äta hela?

Ska man alltid koka dem först, eller går det att göra andra saker med dem typ steka, grilla?

Tack
Zaba
London

Kinna sa...

Zaba - jag äter hela skockan. Först plockar jag av bladen ett och ett och "biter av" den köttiga delen. God med lite smör på. Sedan när bladen blir tunna plockar jag av dem utan att försöka äta av dem. Skrapar/skär bort "skägget" inne i skockan. Då ligger själva hjärtat under. Jag skär också bort fästet där stammen har suttit och äter botten med smör. (här använder jag kniv och gaffel)
Lycka till, det är inte svårt.

Kinna sa...

Ps, med botten menar jag förstås kronärtskockshjärtat. DS

Anonym sa...

ÅÅååååhhhhh...det är så uuuunderbart gott, detta är något som många tycks ha missat! MUMS!

Helena sa...

Galet gott! Och så är de snygga också. ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...