12 april, 2007

Smakminnen

Helt varm i hjärtat blev jag när en cafégäst i påskas berättade att saffranslängden var ett starkt smakminne för honom. Samma typ av fyllning kom han ihåg från det att han var mycket, mycket liten. Så måttade han med handen i luften i höjd med sisådär en 2-3 årings längd. Fyllningen i längden var hemgjord suckat, syltade apelsinskal och kardemumma. Vilken fin komplimang.

Samtidigt är det fascinerande vad våra sinnen spelar oss spratt ibland. En viss känlsa lockas fram med en doft av god parfym, nybakat bröd, rosor eller en musikslinga får en att minnas en händelse, person eller plats. Vinkännaren måste hänga upp sina smaker och dofter med associationer till gödsel, jord, röda bär, nässlor och mycket annat. Många gånger är det samma sak med matminnena. De hängs upp på krokar i hjärnbarkens vindlande gångar och plockas fram när man minst anar det. Minnen med mat grundläggs tidigt, tidigt och hänger med hela livet.

1 kommentar:

Nässelblom & choklad sa...

Smak, doft och musik har oanad kraft. På en sekund är man tillbaks i en känsla, minnen och händelser som man egentligen inte tänker på annars. Det skulle man använda sig av på äldreboenden och i vården. Inte i något djupare terapeutiskt syfte, men låta dem njuta just av en sådan fyllning som du beskriver och liknande. Rolig och härlig helg du verkar ha haft!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...