20 april, 2007

Sara och slösa - rätt och riktigt

Nu äntligen fick jag chansen att kika på det nya matprogrammet Saras kök och jag kan bara hålla med i kommentarerna på Kristinas Kastruller. Sara verkar arg på Anne, vad gör bäbisen där, måste man vara så präktig. Ekologiskt och Krav kändes som om det var det enda rätta och alla andra som antingen inte har råd, gillar KRAV eller bryr sig hade inte där att göra. Jag skulle så gärna vilja se en reporter intervjua en bonde som inte gillar KRAV, för det är många som inte gör. KRAV kan också kännas som något som man gör för att tjäna mer pengar. Det är ju bättre betalt för KRAV odlade varor.

Själv känner jag djup tveksamhet till fält fulla med ogräs och tistlar som är KRAV odlade, bearbetas mekaniskt många gånger om istället för en enda gång. Eller som min pappa säger, en bonde som för 10:e gången stannar skördetröskan för att få bort tistlarna som fastnar, kanske inte stänger av den varje gång. Vips så har ett finger eller ännu värre, en hand strukit med. Det känns inte heller bra. (Ett argument igår var bättre arbetsmiljö)

För länge sedan läste jag en debattartikel i SvD av någon som arbetade på Ultuna, om att den rika världen höjer världsmarknadspriserna genom KRAV och ekologiskt odlat. De fattiga har inte möjlighet att hänga med och köpa till de priserna eftersom det kommer ut ca 50% mindre skörd när man KRAV odlar. Lite egoistiskt eller hur?

Okej, okej, det här är inte så nyanserat, men samtidigt, det var inte Sara och slösa heller igår. Hoppas du fortsätter läsa min blogg för jag är inte alltid så här upprörd. Självklart är det viktigt att värna om miljön, men det behövs mera argument från båda sidor.

11 kommentarer:

Anonym sa...

HEJA HEJA!!

Det bästa du skrivit hittills!!

/Frida

Anonym sa...

Det var precis samma som jag tänkte!

Lallamen sa...

´Nu har jag inte sett programmet ifråga än men det du skriver är väldigt tänkvärt och bra. Fram för lite mer upprördhet på det här området

Molly sa...

Kul inlägg! Jag köper sällan ekologiska produkter pga att de är så mycket dyrare än de vanliga. Jag funderar ofta över om jag inte borde köpa ekologiska i stället för att vi inte ska få i oss onödiga rester av olika medel. Vad är rätt och vad är fel??

Nässelblom & choklad sa...

Intressanta tankar. Jag väljer KRAV när det går eftersom jag tycker att smaken är så mycket bättre. Men går det att få närodlat väljer jag det eftersom det belastar miljön mindre. Det du skriver väcker förstås lite andra tankar även i den frågan. Svårt, för odlat utan gifter borde vara det bästa.

Xilonen sa...

Jättebra och intressant inlägg! Jag håller med om att man måste ta reda på mer innan man kan säga att något är bättre eller inte. Mer sånt! :-)

Kristina sa...

Nästan lite scary var det att läsa ditt inlägg idag. På åttiotalet satte min kära pappa ena handen i hacken bak på skördetröskan där en stor halmtuss hade fastnat. Bonde som han är var han fast besluten att gå in och lägga om handen för att fortsätta tröska - det var ju tröskväder. Tack och lov mötte han några vägarbetare på väg till gården som tog honom till sjukhuset där man lyckades laga fingrarna.

Hemma brukar vi diskutera varför det aldrig i debatten eller av svenska politiker tas upp att vi skulle kunna göra ALLT svenskt lantbruk så miljövänligt OCH kostnadseffektivt som möjligt istället för att skapa motsättningar mellan olika slags lantbruk. Behöver jag säga att vi också är kritiska till KRAV?

Kinna sa...

kristina - hemskt med din pappas fingrar och skönt att de blev "lagade" istället för bara omplåstrade. Tröskväder är tröskväder och det är nog få som kan förstå hur viktigt det är att få in allt innan regnet kommer.

Tanken om att få allt jordbruk miljövänligt tycker jag är jättebra. Håller med dig om att det är dumt att skapa motsättningarn inom något som skulle kunna vara bra. Säkert är det en hel del ekonomiska intressen bakom att inte vara någotsånär överens och kämpa mot samma mål.

Anonym sa...

Trodde du hade andra åsikter - som närodlat/kravodlat och gillade det, kollar ofta på dina äkta gammeldagsrecept.

Sara och Anne är ett härligt par.

/Bonddotter som gillar programmet

Kinna sa...

Anonym - jag hade gjort ett inlägg här men ser att det fallit bort. Närodlat och lokalodlat tycker jag är jättebra, men samtidigt har jag aldrig stuckit under stol med att jag är tveksam till KRAV/ekologiskt mm. Efterlyser också en mera nyanserad och differentierad debatt. Nu är det bara den ena sidans åsikter som belyses gång på gång. Inga kritiska röster hörs.

Sara och Anne är det inget fel på, snarare bara att de inte verkar tycka att det är så kul att göra program tillsammans.

Jag är glad över att du kikar på min sida.

Sofia sa...

Jag går emot strömmen och säger att KRAV är bra. Ja det är dyrt, men det är också huspriserna... Det handlar om prioriteringar. Som student kunde jag aldrig köpa KRAV, det gör jag så ofta jag kan nu. Visst väljer jag närodlat om det finns (handlar efter säsong osv).

Att bönderna tjänar mycket på KRAV har jag mycket svårt att tro. Folk måste förstå att det kostar mer med KRAV, för skördarna blir mindre och kontrollerna är fler.

Att köpa KRAV är också ett "statement", ett sätt att visa att konsumenterna kräver ekologiska produkter. Att ekologiskt är bra verkar ju alla vara överrens om. So far har jag inte hittat något bättre sätt att markera det på.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...