26 april, 2007

Lukta och smaka på maten

Skrämmande var artikeln i Svd om hur mycket mat vi kastar och hur det påverkar miljön. Henrik Ennart har förtjänstfullt skrivit om hur man kan få maten att hålla längre i kylskåpet, om att inte bryta kylkedjor och att man inte ska vara så rädd för bäst före datumets utgång. Själv är jag mycket för att lukta och titta på konsistens samt smaka på maten. En gång t o m tvättade jag en köttbit som var lite kladdig på ytan. Det är nog den mest möra biten jag någonsin ätit. Jag hade lite i bakhuvudet att man alltid ska välja den nästan svartbruna köttbiten i köttdisken för det är den möraste. En kollega som har stort matintresse berättade då att man kan "tvätta" en köttbit med en aning vinäger. Doft och smak från vinägern försvinner vid tillagning.

Att alltid smaka på maten blev en ryggmärgsreflex en sommar då jag arbetade på en cateringfirma i Chicago. Till företaget hörde en delikatessaffär där jag jobbade när de inte hade cateringuppdrag. Chefen kom alltid in och frågade om jag smakat på allt i disken och visst hade jag det, varje morgon. Kan berätta att det var en jättedisk och att jag tyckte det mesta var så gott att jag gick upp 10 kilo den sommaren. Mamma grät när hon såg mig kliva av planet.

5 kommentarer:

Aradil sa...

Visst är det skrämmande att vi kastar så mycket! Jag får genast dåligt samvete för jag är urdålig på att smaka och lukta. När bäst före-datumet är passerat så åker varorna i soporna. *skäms*

Kinna sa...

Aradil - det är aldrig försent att ändra sig. =)

Maria sa...

Ja jag är jätterädd för gammal mat. Blir äcklad av vetskapen om att maten skulle vara gammal. Kanske borde skärpa mig... :)

Kinna sa...

Maria - ta det lugnt och ät bara det som du tycker är gott. Det man verkligen behöver vara försiktig med är majonnäs, ris (som risotto, ris a la malta etc) och ärtor.

Kinna sa...

Förtydligande - om ovan uppräknade saker stått framme för länge i rumsvärme eller vara lite gamla kan bakterier utvecklas och vara farliga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...