26 april, 2007

Fläskfilé i gott sällskap

Inget i kylskåpet och en bit fläskfilé var upphovet till den här rätten. Potatisen var slut, pasta kändes inte så lockande och lite ris låg i botten av en kartong. Lite grönmögelost som nästan sett sina bästa dar fanns också. Resultatet blev risotto med grönmögelost och svamp ur frysen. Persiljan har kikat fram nere på gården så när risotton kokte tog jag mig en tur ner och plockade ett par kvistar. Jag tycker att man kan ha i mycket mera persilja, men som sagt, det här var inte superplanerat.

Till risotto för två personer använde jag ungefär det här:
olja eller margarin
en medelstor gul lök
drygt 2 dl avorioris
1 grönsaksbuljongtärning
en rejäl skvätt vitt vin
varmt vatten
lite ädelost
svamp
persilja
Fräs lök och ris i matfettet, tillsätt buljongtärning och späd med vin. Låt koka ihop och späd med vatten eller vin. När riset börjar bli mjukt rivs ädelost ner (obs ta måttligt för den ger stark smak som kan ta överhanden). Tillsätt svampen. Hacka persilja och blanda ner strax före servering. Toppa gärna med en persiljekvist.
Fläskfilén skars i skivor och stektes så att den var lätt rosa i mitten.
Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

du kan ju inte låta fläskfilé vara lite rosa i mitten heller, den måste ju helstekas!! det är farligt att äta rosa griskött!

Kinna sa...

Anonym - Tack! Det är helt rätt den måste vara genomstekt, men trist blir den om den är alltför stekt och nästan hoppar ur pannan av sig själv. Svårt att få saftig då. Därför är min genomstekt med någon rosa ton i mitten. Jag kunde varit lite tydligare där. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...