28 februari, 2007

Pastans väg till våra magar

Pastans spridning utanför Italien började när Katarina av Medici gifte sig med den blivande franske kunden Henrik II 1533 och flyttade till Frankrike. Hon tog med sina egna kockar till det franska hovet. Vilken kvinna! Hon hade säkert en fantastisk påverkan på den franska kosthållningen. Vad som är helt otroligt är att, enligt mina italiensk/svenska vänner, vägrar italienarna ta in nyheter i sitt kök och den italienska kokkonsten är relativt intakt sedan många hundra år tillbaka. Hissnande tankar. Något man inte kan säga om det svenska köket. Redan på Kajsa Vargs tid användes makaroner och sedan har vi bara hängt med i alla olika trender och gjort dem till våra.

De här gigantiska pastarullarna kan jag verkligen rekommendera. Festliga i form och namnet ska vi inte tala om - Bombardori 128. Otroligt lätta att få helt perfekta, al dente.
Andra bloggar om: ,,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Off Topic
Sökte på "hallongrotta" och hamnade hos dig. Vi hade recept på den och den försvann nånstans. Nu ska det bakas. Ska bokmärka det och hämta nya inspirationer:-)

Kinna sa...

Roligt att du lämnade en kommentar. Ibland undrar jag verkligen vilka det är som söker olika saker och skulle gärna vilja hjälpa dem om det inte finns det de letar efter.

Lisa sa...

Nu har du nog låtit dig luras av dåliga källor. De finns överallt på nätet och annorstädes så det är verkligen inte konstigt. Katarina Medicis stora inflytande är nog en av de vanligaste matmyterna. Och pastans rötter är inte i Italien utan fanns tidigare både i exempelvis Kona och i den arabiska matkulturen. (Ich bara för att förebygga: Marco Polo tog förmodligen inte pastan från Jina heller.)

Kinna sa...

Lisa - du är så härlig! Källan är Jan-Öjvind Swahn och hans mathistorisk kokbok och han skriver bara om spridningen från Italien, men visst han kan ju också ha gått på myten. Myten med Marco Polo hade jag koll på att den inte stämmer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...