10 februari, 2007

Långjäsning - överraska din älskade

För någon vecka sedan föreslog jag att man kan baka något gott till frukost och gjorde scones i stekpanna.

De här gifflarna passar också fint till helgfrukosten. Med gifflarna gjorde jag ett experiment som jag vill dela med mig av. Det var rejält kallt i köket på Klefstad. Jag hade preparerat mig med fleecetröja samt ett par långkalsonger då jag visste att just köket är extra kallt men eftersom det inte var varmt jäste inte heller gifflarna. Vad göra, jo kalljäsa dem. De skulle bli goda nygräddade till frukost dagen därpå. In med gifflarna i kylen på sina plåtar och där fick de stå till nästa morgon (nästan ett dygn). Självklart behöver de inte jäsa så länge, men tipset till dig är att förbereda gifflarna och lägga dem på plåtar kvällen innan de ska serveras. Sedan får de stå en stund i rumstemperatur innan de penslas med ägg, vallmofrön strös på och de gräddas. På det sättet lurar man bakmaskinen att stå kvar i sitt skåp men har ändå gott nybakat bröd till frukost.

Smörgåsgifflar
(ca 32 st)
1 ½ l vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
3 msk olja eller 50 g margarin
½ l mjölk
50 g jäst
1 ägg
1 ägg att pensla med

Lägg 1 liter mjöl i bunken samt salt och socker. Smält margarin, häll i mjölken och värm till 37°C. Lös upp jästen. Häll ner vätskan i mjölet och tillsätt ägget. Arbeta samman till en deg med så mycket mjöl att det blir en deg som inte kladdar. Ta upp den på bakbordet och knåda den. Dela den i 4 delar, kavla ut varje del till en rund kaka, som sporras i 8 trekanter. Rulla varje trekant till en giffel. Börja med den bredaste delen, låt tippen komma underst på plåten och böj in ändarna något i halvmåneform. Låt jäsa i ca 40 min, pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrö. Grädda i 225°C i ca 8 min med plåten placerad mitt i ugnen.
Andra bloggar om: , ,

5 kommentarer:

Krokofanten sa...

Vad härliga dina gifflar ser ut... Mums!!

Kristina Eriksson sa...

har ätit det en gång (under min hushållslärarutbildning för över 20 år sedan) - alltså sådana bullar som jäser i kylen över natten - men jag tror jag tänker på det en gång i månaden! Det kanske är läge å göra det igen, det är ju så gott!!

Kinna sa...

Krokofanten - du bor ju i himmelriket för croissanter. Men gifflarna var lika läckra som de ser ut.

Aha kristina, du är hushållslärare. Det är något som jag skulle vilja bli i mitt nästa liv om jag skulle välja om och göra något annat.

Nässelblom & choklad sa...

Vad goda de ser ut. Perfekt att förbereda kvällen innan. Mums, vill ha...

Hannele sa...

Bra tips.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...