21 februari, 2007

Köttfärslimpa - god vintermat

Syskonbarnen från Frankrike är på besök. Köttfärslimpa är något som de aldrig ätit. Troligtvis av lite olika anledningar. Kanske har syster Lotta inte lagat det eller så finns inte det här relativt fula ordet på franska utan man säger paté. En annan förklaring kan vara att i Frankrike säljs malet kött inte i en stor klump som hos oss utan i små snygga förberedda köttfärsbiffar med ränder, sk steak haché som steks direkt som de är. Alltså görs inte heller köttbullar eller köttfärsbiffar lika frekvent som här. När jag bodde i Paris älskade jag steak haché med salt, peppar och en fräsch grönsallad till. Det var supergott. Helst skulle de inte heller vara helt genomstekta utan lite tartar över det hela.

Köttfärslimpan som Fredrik gör gillade jag inte alls första gången och skyller på vitlöken då den inte var riktigt god. Alltså är det viktigt med fin fräsch vitlök i. Nu är den köttfärslimpan något av det bästa jag vet. Receptet kommer från hans handskrivna bok och goda vänner till familjen har förärat dem beskrivningen.

Köttfärslimpa (Agneta)
(4 pers)
400 g köttfärs
3 skivor vitt bröd
1 dl mjölk
1 tsk, salt, peppar
1 burk hela tomater (400 g)
1 ½ msk margarin
1 vitlöksklyfta
½ dl persilja (hackad)
soja

Sätt ugnen på 200°C. Smula brödskivan och låt den svälla i mjölken och tomatspad från burken. Blanda i köttfärsen. Smaksätt med salt och peppar. Smörj ett ugnssäkert fat. Lägg köttfärsen i 2 tunna längder på fatet med tomaterna i mitten. Smula sönder resten av brödet och blanda med margarin, pressad vitlök och persilja. Klicka ut blandningen på köttfärsen. Pensla med soja. Sätt in fatet i ugnen ca 30 minuter. Servera med kokt potatis och grönsallad.

Andra bloggar om: , , , , ,

7 kommentarer:

Kristina Eriksson sa...

Det är bra med sån allt-i-ett-mat, det gillar jag!Ska göra någon variant. Vad tyckte barnen?

Kinna sa...

Barnen tyckte det var jättegott! Håller med dig om allt-i-ett mat är perfekt.

Pernilla sa...

Detta påminner ju väldigt mycket om fiskrätten från Vår Kokbok där fisk täcks med brödsmulor som blandats med vitlök, persilja och smör. Runt fisken ställs halverade tomater, som också får ta del av täcket. Byt ut fisken mot köttfärslimpa liksom....

Köttfärslimpa brukar som regel vara himla gott och det är säkert denna också.

Kinna sa...

Pernilla, vet inte om de inspirerats av fisken. Kanske är det så att receptet kommer någonannanstans ifrån. Det kan ju vara från någon kokbok.

Aradil sa...

Köttfärslimpa är inte dumt, men jag håller med om att namnet inte är något vidare. Tyvärr är det en sådan rätt som jag bara glömmer bort, men nu har du påmint mig så kanske blir det av inom en snar framtid :)

Anonym sa...

Om jag åt köttfärslimpa för första gången idag skulle jag nog tycka mycket om det. Men som det är nu så är det mentalt block efter att ha blivit i tvingad det som barn :-(

Kinna sa...

Anonym - tråkigt att tvinga barn att äta. Smaka skulle vi alltid, men fick lämna om vi inte ville äta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...