18 februari, 2007

Inne med småkakor

Läste i SvD att småkakor är mer och mer populärt ute i världen efter filmen Sofia Coppolas film Marie Antoinette. Josephine Carr skriver "Genom att konsumera rätt sötsaker talar du om för omvärlden att du har koll". Hon tipsar vidare om Jean-Yves Guillemains delikatessbutik Delicatessen i Stockholm - för den som inte vill göra sina egna.

Nedanstående kaka är ingen macaron men väl värd att pröva. Att spritsa den kräver starka nypor och min bror Pelle kallades in i köket för att pressa ur smet ur spritspåsen. Ingen match för honom som just byggt klart inredningen i svinhuset där det varit mycket lim som just sprutats ut på det här sättet.

Porslinet kommer från Rörstrands porslinsfabrik och heter Mon Ami, dateras till omkring 1952-87 och upphovskvinnan är Marianne Westman.

Valnötter
(ca 25 st)
125 g margarin
50 g florsocker
½ ägg
175 g vetemjöl
Fyllning:
2 msk smör
50 g florsocker
vaniljsocker
röd och grön karamellfärg


Margarin och socker rörs vitt, mjölet tillsättes. Spritsas till små rosor på låt och gräddas i 160°C ca 12 min. Läggs sedan ihop 2 och 2 med bottnarna mot varandra med skär eller ljusgrön kräm emellan.


Andra bloggar om:
, , , , ,

3 kommentarer:

Kristina Eriksson sa...

Gud vad du är duktig! De ser ju jätteavancerade ut. Var de goda?

Kinna sa...

Äh, jag är inte så duktig för kakorna har mamma gjort och som sagt min bror pelle tryckte på spritspåsen. Det var goda och slank lätt ner i magen. =)

Husmodern sa...

Nämen! Det är ju samma porslin!
http://husmoderns.blogspot.com/2007/01/julgransplundring.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...