20 februari, 2007

Hetvägg i gott sällskap

Nordiska museet (NM) har skrivit en hel del om traditioner kring fastlagen, fettisdagen och semlor, varför vi frossar och sedan fastar, vilka rätter som var tillåtna och inte. Uttrycket fettisdagen skriver NM "kan ha kommit av att man under den katolska tiden skulle äta mycket och fet mat före fastan. Ordet kan också härledas ur namnet ”vita tisdag”, som avsåg bruket att förbereda fastan genom att äta mjöl- och mjölkmat; som pannkakor, kroppkakor och bröd, gärna bakat av vetemjöl."

Med ovanstående beskrivning kan man förstå varför Charles-Emil Hagdahl, i sin kokbok, har sorterat in sina hetväggar bland Gryn- och mjölsoppor. Hans beskrivning av semlan kan nästan tävla med Mia Örns i överraskande fyllningar. Hagdahl tar sina bullar och fyller dem med grädde, smält smör, äggulor, socker, mandelmassa (på hälften mandel, hälften socker), skalet av en halv citron, suckat och vanilj. Vaniljen lägger han i den kokta gräddmjölken. Vidare skriver han att bullen kan glaseras med något som liknar marängskum och brännas med glödskyffel - låter inte som om det finns någon dylik hos gemene man idag - jag tar nog snarare min brulé brännare för att få färg på äggvitemassan. Sedan som en ren bisak beskriver han den typ av bulle som de flesta äter numera, den med mandelmassa blandad med inkrom och grädde.

Hos oss serveras semlan med kanel, strösocker och varm mjölk och det står redan en deg och jäser i köket.

Andra bloggar om:
, , , , ,

7 kommentarer:

Kristina Eriksson sa...

Hade faktiskt helt missat semledagen, men nu såg jag din sida och det var ju tur. Ska nog faktiskt baka några sådana idag. jag brukar ha i ett ägg + 1 tsk bakpulver för att få dem extra fluffiga. Har Mia Öhrn några käcka tips på hur man kan variera smaken, jag äger dessvärre inte boken...

Qi sa...

Jaså det är idag det är den riktiga semmeldagen...? (Har fuskat och ätit några innan) Då måste jag fixa så vi kan äta det ikväll. Gör också egna, de blir godast!

Xilonen sa...

Hinner inte göra egna semlor :-( men får väl köpa ett par att äta i kväll :-) Soligt är det oxå! /Xilonen (palateoftheworld.blogspot.com)

Kinna sa...

Mia örn verkar ha gett ut en hel bok med olika variationer på semlor (reportage i senaste ICA-kuriren)- inte för att jag tycker chokladsemla eller semla med hjortron osv är semlor - men det är ju det som är trenden med mat just nu. Att skriva att det är likt något annat och döpa om det. T ex småplock är Svenska Tapas eller Meze på svenska. Carpaccio kan vara gjord på tunt skivad lax, tunt skurna champinjoner etc.

Kristina Eriksson sa...

Ä jag håller med en semla är en semla fast jag tänkte att nu när hon gjort en hel bok om det så kanske det finns någon variant som är fasligt god!? Inspirerad av dig har jag nu på arbetstid gjort 12 st bullar som väntar på vanlig mandelmassa och grädde!

Kinna sa...

Det finns säkert varianter som är fasligt goda men det är inte semla för mig. Kul att du blev inspirerad. Fredrik har gjort 8 bullar till oss.

Kristina Eriksson sa...

Det var gulligt av honom!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...