11 februari, 2007

En bok till - att jag inte tröttnar

Lyckliga jag har blivit ägare till Östgötamat - en smaksak. Ytterligare en kokbok till min växande samling som numera innehåller mer än 100 volymer. Dessutom har jag fått ynnesten att prata med författarinnan, Inga Wallenquist, medan vi mumsat i oss hemgjorda semlor. Andreas på min Brors kokbok rekommenderade boken redan på bloggträffen, men inte anade jag väl då att mammas väninna skrivit den.

6 kommentarer:

Lagers tabberas sa...

Den boken vill jag också ha. Kollade snabbt igenom mina kokbokshyllor (drygt 200 vplymer, mest gammalt) och hittade Johann Webers "Maten i Östergörland" som jag inte visste att jag hade. I den anser förf. att Östergötland som landskap inte har tillräckligt med specifik mat för att det ska räcka till en bok. Han har istället utgått från produktionen och därur dragit slutsatser till mer allmänsvenska rätter som sluring, kalvdans och lammstek. Roligt blir det när förf. returinformerar recept och de får en lokal förankring som Bjälbolåda, ost från Hassla ochj Sturefors, viltgryta från Kinda etc.

Kinna sa...

Som tur var hade mamma ett extra ex som jag kunde få, annars är det antikvariat som gäller.

Jag visste inte att Weber skrivit en bok i ämnet också. Inga är av en annan åsikt i boken och rätterna är knutna till personer och platser (har precis börjat läsa). Jag vill minnas att Weber hade en hel del kontakt med mamma Märtha också. Linköping är ju ingen stor metropol precis.

Andreas sa...

Första gången jag åt helstekt lamm var det Johan Weber som snurrade spjället på vår garageuppfart i Sturefors. Johans son och jag var bästisar i den lilla byn. På min meritlista finns också att jag som skoit skötte eldningen när Johan slog världsrekord i omelett. (Jag tror att det var det i alla fall, stor var den, både stekpannan och smeten). Men jag visste inte att han skrivit en kokbok, måste leta rätt på den.

Den är allt bra lite, världen. Kul att du hittat Östgötamat i alla fall. Den är grym.

Kinna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kinna sa...

Det här var ju riktigt kul. Jag pratade med mamma Märtha och läste upp era inlägg. Ska få se Johan Webers bok när jag hälsar på nästa gång. För det är ju klart att hon hade den. I boken finnas ett recept från Klefstad och flera av bilderna är tagna hos oss och en del av maten är lagad där. På vinjetten för TV4 när boken presenterades var Märthas fläderblomsglassdamer med. Världen är ibland förunderligt liten.

Hannele sa...

Lokala matböcker tycker jag är kul, men jag håller mej till Västkusten, Bohuslän. Barbro Östlund har skrivit många fina böcker.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...