28 februari, 2007

Efterrätt av en ört

Bananer är en mytomspunnen frukt som troligen började odlas i förhisotrisk tid i Sydostasien. Den var känd redan bland forntidens assyrier och egytptier. På tempererade breddgrader nåddes vi endast av rykten om den spännande frukten, eftersom den var svår att transportera. Det första lyckade försöket gjordes 1804, när 30 stockar klarade resan från Cuba till New York. Källa: Jan-Ojvind Swahn, Mathistorisk uppslagsbok.

Ugnsbakade varma bananer med glass är en god efterrätt både för barn och vuxna. Bananerna delas med skalet på och läggs på plåt. Det är gott att ringla honung och strö över mandel. Ugnsbaka i ca 200 grader tills de är genomvarma och fortfarande fasta. Det blir väldigt gott.

Klart att hjärnan sätter igång och tänka ut nya smaker och jag kan tänka mig variationer som muscovadosocker, sirap eller farin, råsocker och valnötter, sesamfrön eller något annat som finns i skåpet. Varför inte späcka den med choklad?
Andra bloggar om: , , ,

6 kommentarer:

Husmodern sa...

Bananer späckade med choklad på öppen brasa är mitt kannske i särklass starkaste scoutminne! Mycket gott! Har man sådan stark värme ska man tänka på att inte ta en för söt choklad, den sockrar sig!

bendel sa...

Mums för varma bananer med honung och mandel!

Nässelblom & choklad sa...

Gott är också att lägga några bananer på grillen när man grillat klart sin sommarmiddag!

Aradil sa...

Här vattnas rejält i munnen efter att ha läst alla variationerna. Riktigt gott med varma bananer :)

Frida sa...

Det såg riktigt gott ut!

Hannele sa...

Sonen mikrade just sin banan med mörk choklad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...