21 december, 2006

Sucker på nötter

Nötter och mandel skulle jag kunna leva på. Jag är en sån sucker på alla typer av nötter och frön. I perioder kan jag inte ens ha påsar hemma för jag småäter sååååååå mycket. Någon invänder det är ju nyttigt. Visst är det nyttigt, men säkert i mindre doser än vad jag klämmer i mig.

Här kommer något som däremot är riktigt onyttigt, lätt att göra och jättegott förstås. En nötkaka med seg, härlig nötsmak och stor favorit till julen.

Nötkakor (Maja Hydén, granne i byn där jag växte upp)
(ca 35 st)
100 g hasselnötter
100 g sötmandel
200 g florsocker
1 äggula
3 hårt vispade vitor
Garnering 35 g hasselnötkärnor

Mal nötter och mandel. Blanda mandel, nötter, socker och äggulan. Vänd försiktigt i de hårt vispade vitorna. Klicka ut smeten på bakplåtspapper i drygt en enkronas storlek. Sätt en hel nöt överst i varje kaka. Grädda i 170°C i ca 10 minuter eller tills kakorna känns färdiga, lossnar lätt från bakplåtspappret och fått fin färg.

5 kommentarer:

Anne sa...

Aaaah! Kolla! Dina blir ju som små berg. Mina blir plattare än platta. Jag måste omedelbums testa ditt recept - de här kakorna är ju godast i hela världen. Jag är med dig på nöt-beroendet :)

Kinna sa...

Anne, vad skojigt att du just skriver Berg. Jag har en mormorskaka som heter Mandelberg som jag inte förstår hur den ska göras.

Plattare än platta - det kanske är en annan typ av kaka. Låter mera som ett flarn. Gott det också.

Anne sa...

Njae, de skulle bli små högar men mina blev alldeles platta. Till min stora besvikelse, för övrigt. Fast, visst, goda ändå. Godast såna här har annars Taxinge slott - *stora*. Där kan man prata om berg. :)

Lisa sa...

Bekänner mig till nöttokarnas skara. Lan jag lura dig att vara assistent om jag ska ha en nötkurs?

Kinna sa...

Lisa, visst kan du lura mig till att vara assistent. Låter som rätt forum för en nöttokig.

Anne, prova med lite mindre äggvita så kanske du också får berg...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...