11 december, 2006

Inte bara till jul

Den här leverpastejen kan man göra året om, så god var den. Receptet är hämtat från en stencil som mamma Märtha använde redan november 1964 då hon som nykläckt hushållslärare arbetade på Östergötlands läns hushållningssällskap på hemkonsulentexpeditionen.

Som barn är man skeptisk till nya smaker och jag kommer ihåg de fina formarna och min besvikelse då jag inte tyckte så mycket om leversmaken. Gissa om jag blev glatt överraskad när jag provsmakade då smaken var mjuk, rund och fin. Pastejen var sååå god.

Leverpastejen är lite grynig redan när den är färsk men jag tycker inte det gör något. Den går att frysa men kan tydligen bli mer grynig. Jag har därför provat att frysa smeten i ett par formar som går att ställa direkt i ugnen när de är tinade. Det kommer jag att testa längre fram i januari och skriver kanske hur det blev i en kommentar till receptet.

OBS! Jag gjorde halv sats då jag var osäker på om vi skulle tycka om det eller ej. Totalt blev det fem små barnbakformar som du ser på bilden (inköpta på Cordon Bleu på Vasagatan). På bilden ser du att jag har testat både att använda speck och plastfolie. Båda blir bra. Jag använde elektronisk termometer och lät pastejerna få 75°C mitt i. Kanske ska det vara något lägre för att få en bättre konsistens. Jag får prova mig fram.

Fin leverpastej
1 st rå svinlever (ca 1 ½ kg)
650 g fett fläskkött el späck i skivor
6 dl grädde
12 st ansjovisar
6 ägg
2 lökar
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
späck i skivor eller plastfolie att klä formen med

Levern tärnas i små bitar,
hinnor o dy putsas bort och läggs i vatten 1 tim. Levern males 2-3 ggr tillsammans med fläskköttet beroende på hur pass grov hålskiva man har till hushållsassistenten. Males 1 gång tillsammans med den rensade ansjovisen och löken. De uppvispade äggen, grädden och kryddorna tillsätts. Stek ett prov och smaka på kryddningen om den är tillräcklig. Smeten hälls i späck- eller plastfolieklädda formar och gräddas i vattenbad i 175°C ca 1 ½ tim i en stor form. Använder du en liten form går det betydligt fortare. Lägg gärna ett smörpapper över så bränns inte pastejen.

11 kommentarer:

Jessica sa...

Åh cordon bleu är livsfarligt! Hade de de där formarna i stengods (eller något liknande) från le Creuset som ser ut tomater eller äpplen? De finns som auberginer och nåra andra också. Jag vill hemskt gärna ha några tomater men här finns de inte :).

Clivia sa...

funkar det verkligen att köra plastfolie i ugn? Sån där vanlig? Verkar ju jättebra i så fall, har inte sett någon ugnssäker plastfolie här som tydligen finns utomlands...

Kinna sa...

Plastfolie fungerar alldeles utmärkt. Jag har visserligen inte provat på mer än 175 grader så om det gäller högre temperaturer vet jag inte. I en artikel från november använde jag det till en fläskfilé som rullades in i Savoy kål. Gick jättebra.
http://kinnasblogg.blogspot.com/2006/11/klassisk-kulinarisk-utflykt.html

Lisa sa...

Älskar pastej!
Brukar göra kycklinglevermousse meed kanel och russin.
Svarade på din kanelfråga men cyberspejs åt upp den. Ska svara igen i morgon.
Kram, Lisa

Karin sa...

Jag brukar också göra leverpastej till jul - en bredbar variant.Då måste alla ingredienserna hållas varma under hela tillagningen. Fett och vätska kryper inte ut vid gräddningen och det bli en smidig leverpastej.

Kinna sa...

Tack Lisa, jag ska spana in svaret.

Jag tänkte att variera den här grundpastejen när jag väl provat hur den smakar i sig själv. Det visade sig att jag redan gjort det då anjovis i receptet ska vara orensad och jag har tagit den mesiga varianten på burk. alltså har ursprungsvarianten mycket starkare smak.

Karin, du får gärna dela med dig av ett recept för dina knep låter ju som om de är väldigt användbara.

Karin sa...

Nyss inlagt leverpastejrecept på bloggen, Kinna.

Jessica sa...

Vad är skillnaden i smak mellan lever från gris och lever från nöt?
Jag äter varken eller, jo färdig leverpastej då.

Kinna sa...

Svinlever har en stark smak. Att lägga den i vatten gör den mildare. Nötlever vet jag inte men ungnötslever använder jag gärna till levergryta. Kalvlever brukar vara den som används för att steka i hela bitar och servera med kapris och bacon Kalvlever Anglais. Det är gott!!!

Kinna sa...

Karin, jag hittar inte ditt recept och blir lite fundersam om jag kommer till rätt sida när jag klicka på ditt namn.

stsc sa...

Angående lever så är färsk (nyskjuten) älgkalvlever stekt på järnspis i en fäbod inte dumt heller.

Kinna, av en ren slump hittade jag dina bloggar, hade du inte bild på dig kunde du vara min hustru mht intressen. Jag har lagt in dig bland mina favovriter och kommer att följa dig i framtiden.
Hälsningar
Schyffert

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...