23 november, 2006

Den underbara matresan

Att resa är underbart men är vårt dagliga bröds resa så fantastisk? Jag blev glad över att SvD tog upp ämnet om matens långa resa till bordet. KRAV-märkt i all sin härlighet. Tanken är ju god men jag blir skeptisk till KRAV då jag lyssnar på bondeföräldrararna vid köksbordet och Pelle (min bror) om ekonomiska intressen och andra bakomliggande skäl till produktion som sällan når konsumenten. Inte kan jag tänka mig att köpa en kravmärkt lök från andra sidan jordklotet om det finns en närodlad, ej KRAV märkt från närmare håll. Lite mer eftertanke och nyanserade argument behövs.

Nog om detta. Det här receptet har inte rest så långt utan kommer från Svalöv i Skåne. En försmak av julen. Pepparkakan som är enkel att göra och smakar gott året om.

Ainas skurna pepparkakor
(ca 80 st)
250 g smält margarin (måste vara margarin)
200 g florsocker
1 msk sirap
1 ½ tsk kanel
1 ½ tsk nejlikor
1 ½ tsk kardemumma
2 tsk bikarbonat
1 ägg
450 g vetemjöl

Blanda det smälta matfettet med florsocker, sirap, kryddor och bikarbonat. Tillsätt ägg och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela den i fyra delar och forma rullar som plattas till något. Gör rektanglar av rullarna ca 3 x 5 cm i genomskärning. Lägg dem kallt. Skär i tunna skivor och grädda i 200°C i ca 5-7 min.

1 kommentar:

Jessica sa...

Hur kan det finnas lönsamhet i att frakta gul lök från Australien och sälja på Ica för 10,90 kr/kilot?

Och lika mycket undrar jag över den frysta lammsteken som fraktats lika långt.
Det måste väl framstå som barockt för matindustrin själva?

Jag har mina invändningar, inte just mot australien, men mot andra länder som jag bojkottar av diverse anledningar. Om de bara har något från länderna ifråga så blir det inget.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...