17 oktober, 2006

Trattkantarellsoppa

Vilka kollegor jag har!!! Förra veckan fick jag torkad svart trumpetsvamp och igår en stor påse med trattkantareller från Hälsinge- skogarna, rensad och klar. Inte långt från att jag fick glädjetårar i ögonen. Fantastiskt!!! Var själv ute med svampögonen i helgen och hittade lite, lite. Skogen är i princip dammsugen på svamp. Mina fynd räckte ändå till en verkligt god soppa som jag lagat tidigare.

Trattkantarellsoppa (Allt om mat 14/1999)
(14-16 pers)
100 g torkade trattkantareller, eller knappt 1 kg förvälld fryst svamp.
5 gula lökar, ca 450 g
2 msk smör
8 grönsaksbuljongtärningar
3 ½ liter vatten + blötläggningsspad
1 dl tomatpuré
1 ½ dl idealmjöl (jag använder vanligt vetemjöl)
2 dl vispgrädde
150 g roquefort eller ädelost

Lägg svampen i blöt i 30 minuter. Sila av blötläggningsvattnet, mät och spara till buljongen. Hacka svampen grovt. Hacka löken fint. Fräs löken i smöret i en 5-liters tjockbottnad kastrull tills den mjuknat. Tillsätt svampen, som får ånga av och torka till något, ca 10 minuter på medelgod värme. Rör om då och då. Lös buljongtärningarna i vatten plus blötläggningsspad i en kastrull. Blanda ner tomatpurén i lök/svampblandningen. Pudra över idealmjölet. Späd med buljongen, lite i taget, under omrörning. Låt soppan sjuda 10 minuter. Tillsätt grädde och roquefort- eller ädelost. Låt soppan sjuda sakta ytterligare 10-15 minuter tills osten smält.

2 kommentarer:

Qi sa...

Jag lärde mig det där med ädelost i trattkantarellsoppan för ett par år sedan. Det gör den verkligen till en ännu godare måltid!

Kinna sa...

Qi, visst gör ädeln susen. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...