12 oktober, 2006

Sommarens sista skörd

Nu vågade jag inte låta mina tomater hänga längre. I rädsla för att frosten ska nypa dem i kinden vill jag hellre ta in och låta några mogna på fönsterbrädan, prova en grön tomatmarmelad och sylta resten.

Tomaterna är en ofrivillig växt som jag fick på köpet i samband med gödslingen från komposten. Fröna låg i komposten och rabatten fullkomligt exploderade med plantor. Eftersom plantorna inte var förkultiverade blev det en sen blomning och skörd. Kul ändå att det blev så mycket när jag inte förväntat mig något. Egen odling är inte alla förunnat och jag såg i ögonvrån att det fanns mycket gröna tomater på Bondens egen marknad. Handla där om du inte har egna.

Då jag inte gjort den här marmeladen förut provade jag att göra en halv sats. För mig är det onödigt att lägga ner arbete på saker som inte smakar gott och numera har jag lärt mig att laga lite mindre första gången jag provar något. Gissa om jag har haft många burkar med saker som inte blev jättläckra, som sedermera inte åts upp och fick slängas.

Den här marmeladen kan jag tänka mig göra flera gånger. Av en halv sats blev det bara en burk, men en god burk. Jag stod och smååt hela tiden som marmeladen kokte för den kändes frisk och fräsch. Sockermängden är mindre än i ursprungsreceptet i Hemkonserveringsboken från 1955, så eventuellt kan det ta lång tid att koka ihop en hel sats till marmeladkonsistens. Röd melatin kan tillsättas för tjockare konsistens. Finns att köpa i vanlig livsmedelsaffäre. Mängden anges på påsen. Melatinet innehåller också konserveringsmedel.

Grön tomat- marmelad
1 kg tomater ger knappt 1 kg marmelad.

Till varje kg tomater
Rivet skal av 2 citroner
20 g hel ingefära
1/2 kg socker
1/2 g bensoat (utesluts om Melatin används)

Skölj tomaterna. Skär dem i bitar och mal dem. Här tog jag hjälp av min köttkvarn som finns på hushållsassistenten.


Lägg tomatmassan i en syltgryta. Häll på ytterst lite vatten. Tillsätt citronskal och ingefära. Koka tomaterna under lock, tills de är väl mosade. rör någon gång. Häll i sockret. Koka ihop moset under omrörning utan lock, tills det fått marmeladkonsistens.
Ta upp ingefäran. Skumma. Sätt till bensoat utrört i lite marmelad. Häll upp marmeladen i varma burkar och paraffinera med en gång. Sätt på lock när burkarna kallnat.


Tips: istället för att mala tomaterna kan man skära dem fint. De måste då först skållas och skalas.

2 kommentarer:

Anne sa...

Vad tror du om att köra dem i matberedaren, helt enkelt?

Kinna sa...

Vet inte. Det blir väldigt härlig konsistens när man kör dem i köttkvarnen. Jag kan ju pröva matberedaren för snart finns det gröna tomater igen. Har kört andra saker som min rabarbermarmelad med morot i köttkvarnen och det blir som små korn av morötterna. Tomaterna blir också lite så och jag gillar det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...