23 oktober, 2006

Snabba rotfruktsgratängen

En favorit som hängt med i många år är den här rotfrukts- gratängen. Passar bra till en grillad köttbit. Lätt att göra med matberedaren och kan förberedas dagen innan.

Rotfruktsgratin (Arlas receptbok)
(4 pers)
6 potatisar (500 g)
2 morötter
1 palsternacka
100 g rotselleri
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk timjan
2 hackade vitlökar
2 dl riven ost
2 ½ dl mellangrädde

Skiva potatis, palsternacka, riv rotselleri och morötter. Förväll allt i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Blanda grädde med kryddor och salt. Varva grönsaker och riven ost i en gratängform. Häll över gräddblandningen. Grädda i 225°C ca 25-30 minuter.

Tips! Om den förbereds och ska värmas hälls lite extra grädde på ytan då den sätts in i ugnen igen. Är det problem att få gratängen gräddad i mitten men den är mörk på ytan, lägg på folie så fördelar sig värmen jämnt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Åh gratänger i stil med den här är standard här i huset. Lägg till skinka, dra bort ost plus minus diverse (ja, du fattar) så blir det finemang :).

Kinna sa...

Jessica - min fantasi är dålig så det här är en av de få gratängerna som jag gör. Det bästa med den är att smaken är riktigt bra. Ibland har jag svårt att få till det helt enkelt.

Anonym sa...

Du kan prova att poppa ner lite blomkål i den också, eller broccoli. Jag gillar inte broccoli så det utgår här. Jag har varierat gratänger kors och tvärs. En gång har jag haft majs i för att äldsta systerdottern som är en stoisk vägra-äta-kött-unge (så har det alltid varit) skulle äta. Det var gott det med. Stoppa i lök också.

Xtian sa...

har alltid misslyckats med gratänger - tils jag testade Anthony Bourdains recept. Inget speciellt egentligen dock med den för mig världsomvälvande skillnaden att man kokar rotsakerna i grädden/gräddmjölken och sen häller ner allt i formen och låter gå i ugnen med ost som topping.

Blir jämnt krämig genom hela gratängen och supergod.

Kinna sa...

Bra tips X-tian! Ikväll blev min gratäng lite för lös för jag hade för lite potatis hemma. Men det brukar alltid annars vara ett säkert kort.
kram K

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...