03 oktober, 2006

Punschparfait

Vilka fantastiska glassformar jag hittade på loppis. Inte bara en utan två med lock. De var lätta att använda och parfaiten lossnade fint ur formen. Runt glassen ligger mandelspån som är gjorda av mandelmassa på oblat. Vet någon var man kan köpa oblat? Tidigare gick det att köpa på Apoteket.

Punschen kom flygande
Mitt värsta minne med punsch är tokroligt (sorgligt) och tyvärr sant. På ett bröllop skulle jag bära in en bricka med fyllda punsch- och konjaksglas. Vägen till gästerna gick via en liten trappa. Sista trappsteget missade jag och fullkomligt flög med brickan framför mig, landade bakom bruden. Tyst som i graven när jag reste mig upp. Bruden vågade inte vända sig om. Rädd för vad hon skulle se blod, glas och ädla drycker om vartannat. Jag tog tag i brickan, reste mig upp (vet inte om jag drog en ramsa för mig själv, skulle tro det) och lommade ut. Alla i salongen var oroliga för att jag skurit mig och jag var bara jättearg för att ha trillat, krossat glas och gjort bort mig rejält. Numera är jag överdrivet försiktig när jag ska bära glas på bricka. Man vet aldrig var man landar.

Punschparfait
10 pers
2 litersform
4 äggulor
1 dl socker
½ dl punsch
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
Garnering myntablad, flagad choklad, mandelspån eller annan dekorativ kaka.

Vispa gulor och socker pösigt, vänd ned punschen, vispa grädden och blanda i crème fraiche. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ner gräddblandningen äggsmeten och sedan vitorna. Fryser på 1 dygn. Vid serveringen doppas formen i hett vatten och stjälps upp.

8 kommentarer:

Jessica sa...

Åh vilken cool form! Och hög :).

Anonym sa...

Har du publicerat något icke digitalt? För om du gör en kokbok med sådana här recept och bilder är jag den första att köpa den!

Pia R B

Ewa sa...

Men å stackars dig. jag har serverat på finfina bröllop då vi bar champagneglas på brickor i brant backe med gräs ( det var nån dum tradition att servera på bryggan nedanför hotellet där vi jobbade). En kille höll på att slå ihjäl sig en gång, en annan fick sys och en tredje har brutit båda klackarna. Man ska INTE ta risker på bröllop. Det blir alltid såhär då.

Kinna sa...

Pia, coolt att du frågar. Det kanske kommer för alla recept är samlade i ett dokument där också flera av mina kommentarer är med. Bilder finns också som du ser.

Kinna sa...

Ewa, det låter jättefarligt med champagneglas på det sättet. Borde inte tillåtas! =)

Lisa sa...

Wow vilken tjusig parfait! Jag hatar punch efter att ha fördruckit mig som student i Uppsala.

bendel sa...

Kul, jag väntar!
/Pia

Kinna sa...

Lisa, det låter äckligt med för mycket punsch. Själv fördrack jag mig på strohrom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...