29 oktober, 2006

Pepparnötter

Nu kan jag inte hålla mig längre. Längtan efter julkryddor blev för stor och jag var tvungen att baka lite pepparnötter. Kakan tycker jag är god året om. Den passar lika bra till en espresso som en glögg. Med en klick grönmögelost är den superb.

Receptet på pepparnötterna var det första i min svarta handskrivna vaxduksbok. Det kommer antagligen från
Allt om Mat runt mitten av 70-talet. Namnet "Pepparnötter" med liknande recept fanns dock redan i "7 sorters kakor från 1945". Den boken är ett kärt, väl tummat, loppisfynd och har ett omslag i rött papper med svarta bokstäver från NK som skyddande hölje. Beskrivningen på kakan i boken är annorlunda med gammalmodiga måttenheter som t ex kopp. Allt om mat har moderniserat och introducerat receptet i det moderna köket.

Pepparnötter
(drygt 100 st)
2 ½ dl strösocker
225 g smör
2 msk sirap
3 tsk kanel
3 tsk nystött kardemumma
2 tsk bikarbonat
1 ägg
8-9 dl vetemjöl

Rör smör och socker pösigt. Blanda i övriga ingredienser, sist mjölet. Ställ degen kallt. Rulla degen till små bollar som har en enkronas storlek. Grädda i 200°C ca 12 min.

1 kommentar:

magnus sa...

Du får komma ner till Holland.
Här käkas det pepernoten hela dagarna. Det är den stora grejen för julsäsongen, man kan hitta säckar med dem redan nu. De är mindre än de du har bakat, och definitivt inte så goda som dina kan jag tänka mig.

När Sinta Klaas kommer den 5:e dec har man något som heter strooisnop. Det vill säga strögodis, pepernoten är en av de grejerna. Det kastas eller strös ut i hela huset. Konstiga holländare.

Jag har redan börjat med glögg för ett par veckor sen, bara lite. Tyvärr alko-fri och från IKEA, men kunde inte heller låta bli att smaka.

Ge oss mer jul!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...