02 oktober, 2006

Kärlek vid första munsbiten

Helt förälskad blev jag i den här sydameri- kanska grillsåsen. Ursprunget till namnet finns det otaliga historier om. En är att det ovanliga namnet kommer från Jimmy McCurry, en irländare som gjorde den här såsen. Såsen var populär, namnet svårt att uttala och blev chimichurri. Det är lätt att härleda släktskapet med en bas i spanska och italienska förfäder. Självklart har den rötter i pesto. Källa Wikipedia.
Brasilian Linda har säkert sin egen variant för jag har läst om flera olika. Går också blanda i yoghurt enligt Lisen Sundgren på Rosendal som gjorde den här såsen när jag var där på "Förädlingsworkshop".

Chimichurri
4 dl persilja
½ dl olja
1 msk vinäger
1 vitlöksklyfta
1 krm curry
1 krm spiskummin
Salt


Mixa alla ingredienserna. Servera som en grillsås.

2 kommentarer:

Brazilian Linda sa...

Jag har kollat runt lite efter denna såsen och kommit fram till att den är från Argentina, vilket du säkert redan visste.
Jag hittar dock inte spiskummin i recepten men däremot paprika. Och ingen curry? I en del ingår rödvin också. det verkar finnas mängder av olika recept på denna såsen.
Jag har faktiskt inte stött på den här måste jag säga. inte mig veteligen iaf. Här använder man inte direkt grillsåser. Tyvärr, jag försöker ändra det här hemma men vanor är svåra att bryta. Jag ska ta och fråga runt iaf om det är någon som känner till såsen, återkommer isåfall med svar.

Kinna sa...

Linda, tack för din kommentar. Lite olika tips sa att den kom från sydamerika. Har bl a en tjej på jobbet vars mamma gör såsen. du får väl göra som jag, bjuda på saker till din man tills han äter dem. Min sambo tycker t ex att persilja inte är något särskilt, men såsen äter han. Kram! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...