11 oktober, 2006

Hösttema

Inte kan man väl bara bjuda på soppa säger min sambo. Jo, det går. En härlig höstmiddag serverade jag bara soppa, eller nästan bara soppa. På menyn hade jag ostgratinerade crêpe med räkor som förrätt. Varmrätt var tre olika soppor. Rödbetssoppan som du ser på bilden, en trattkantarellsoppa ur Allt om mat och kaneldoftande pumpasoppa som jag eventuellt återkommer till för receptet är så bra. Efterrätt bjöds det på äppelkaka, en Tarte Tatin som jag bara älskar men gör alltför sällan. Något gott hembakt bröd var det till. Visst, massor med jobb och det hade varit enklare med en stek men mina fjorton gäster som alla satt bänkade i det stora kök som jag hade då tyckte det var helspännande med sopporna.

Tanken bakom middagen var olika färg, struktur och smak på sopporna samt att temat var höstens fräscha råvaror. Pumpasoppan var mild, rödbetssoppan gav tuggmotstånd och trattkantarellsoppan innehöll grönmögelost som gav rejäl stuns i den. Middagen gick till historien, i alla fall i mitt minne.

Rödbetssoppa
(4 pers)
4 stora färska rödbetor
2 gula lökar
2-3 morötter
50 g rotselleri
2 msk margarin
1-1 ¼ l köttbuljong
1 potatis
6 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 krm vitlökspulver
2 msk tomatpuré
1 tsk vinäger
salt
servering: au naturell dvs som den här eller med en klick gräddfil eller fetaost blandad med yoghurt

Skölj rödbetorna och koka dem mjuka i lätt saltat vatten, ca 45 min. Hacka löken, morötterna och rotsellerin. Smält margarin i en stor kastrull och fräs grönsakerna tills löken är guldgul och nästan genomskinlig. Skala och riv potatisen. Tillsätt buljong, potatis, kryddor och tomatpuré. Låt soppan koka sakta ca 30 min. Skala de kokta rödbetorna genom att pressa bort ytterhöljet med händerna, ansa lätt bort resterande skal med kniv. Skär dem i fina strimlor. Lägg ner dem i soppan och låt dem få ett hastigt uppkok. Får soppan koka, förlorar den siun vackra färg. Servera med en klick gräddfil, fetaost utrörd med yoghurt och ett gott bröd. Det går att blanda i köttrester eller korv i soppan för att få den mera mättande.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jens Linder skrev en trevlig artikel i DN på temat "bara" soppa. Om du prenumerar på DN kan du hitta den i deras arkiv, annars tror jag att jag har en utskrift av den om du är intresserad.

Jag har dessutom "fördärvat" min nyinförskaffade bokhylla med en kokbok om Soppor, bröd och röror av samma två systrar som gjorde två systrars söta.

Kinna sa...

Vad menar du med fördärvat? Är boken inte bra? DN - det låter intressant. Jag kollar och ber att få återkomma om artikeln. Kanske jag borde bli prenumerant. Må gott Jessica!

Anonym sa...

Nej då, boken är bra. Jag var ironisk -- alldeles för många böcker. Alldeles för lite bokhylla ;). Har lagat lite laxsoppa och grönsakssoppor ur den redan (kronärtskockssoppa var god)med hembakat focaccia.
Då är det mer fråga om riktigt fördärva när det gäller den andra boken jag köpte samtidigt som soppboken, sylt och marmelad av Jan Hedh. Roliga recept men ändå drabbas jag av frossbrytningar inför prettonivån och petimäteranvisningar på EN tonkaböna till romtopf och valnötter från Grenoble. Men som sagt, kul recept och fina bilder. Hur mycket av det som jag sedan kommer att faktiskt göra är en helt annan fråga.

Kinna sa...

Kul om den är bra. Jag pratade med systrarna på matmässan förra året och köpte deras bok Två systrars söta. Har bl a gjort glass som var väldigt god. På tal om många böcker är du i gott sällskapp. När jag räknade var det över 100 i hyllan. Ständigt ligger det böcker uppepå när de inte får plats på själva hyllplanen. Ett trevligt problem tycker jag. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...