25 oktober, 2006

Guldkant på tillvaron

Pusch är definitivt ett bra sätt att få lite guldkant på tillvaron. Syster-yster är qurator, upphovsman och designer av inbjudan till punschfesten och därtillhörande meny från Östgöta Nation i Lund. Ibland får jag förmånen att agera bollplank för menyer och val av mat. I Ostroskopet kan jag läsa att de första säkrare tecknen på denna fest härrör från 1955. Då bjöds det på ärter, pannkakstårta och punsch. Nationens egen punsch kom 1994 och heter Östgöta Facile.

Gul ärtsoppa är kanske inte det mest festliga på bordet, även om det förekommit på den här tillställningen under årens lopp. Nu serveras grön ärtpuré, Creme Ninon. Vidare en god köttbit, ugnsrostade grönsaker och avslutningsvis crepes med choklad.


Punschfest kanske kan vara ett annorlunda middagstema för vännerna när höstmörkret lurar kring hörnet. Att dricka punsch är ett tradition som har flera hundra år på nacken. Arrak, som ingår i punsch, är ett destillat av ris, sockerrör samt palmsaft som började importeras till Sverige redan under 1700-talet.

Källor: Ostroskopet, Östgöta Nations hemsida

5 kommentarer:

lilsys elina sa...

åh vad härligt att punschfesten nått ända upp till stockholm..!

den som längtar till vackra lund med sina vindlande kullerstensgator och små gårdshus är varmt välkommen ner den 10 november. punsch, underhållning och musik. bättre kan det inte bli!

ska bli härligt att se dig sys!

KrakelSpektakel sa...

Personligen slår inget ärtsoppa. Festmåltid i kubik, jag avslutar helst med paj.

karin sa...

Jag skippar ärtsoppan, fick lite för mycket häromåret när jag tog fel på reserverat belopp och kvar på kontot och det var den 4 januari... Hade 1 kg ärter i skafferiet!... Nej tack

BeRKA sa...

Kul att Du skriver om något drickbart. :-)

Jag saknar studenttiden...

Kinna sa...

Berka - dags att återuppliva gamla minnen och gå på fest!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...