30 oktober, 2006

Grytornas bästa tid är nu

Höstens krispiga luft nyper i kinderna och nattfrosten ligger på lur. Andedräkten står som en vit strut ur munnen. Några enstaka höstastrar lyser upp med lila i rabatten. De sista äpplena plockas ner och läggs till vinterförvaring under trasmattor och tidningar. Solens strålar går lågt, träffar i ögonen och sedan faller mörkret snabbt framåt sena eftermiddagen.

Vad är godare än en rejäl gryta när man varit ute en hel dag, grävt i rabatten och räfsat löv eller plockat in trädgårdsmöblerna? Grytor är tacksamma då de bara blir bättre av att stå någon dag, kan göras dagen innan och endast värmas. Det här är en av de bästa grytor jag någonsin ätit. Vet inte var jag hittat den, men jag tror att jag googlade fram den för några år sedan. Min rekommendation är att göra gnocci till om man hinner för det är så jättegott. Hos oss räcker inte grytan till 8 personer för den är så god.


Gulaschgryta (8 pers)
1 kg benfri högrev eller grytbitar av nöt
6-7 gula lökar (600 g)
3 msk smör
4 dl vatten+2 msk vinäger eller 4 dl vitt vin+2 msk vinäger
7 dl vatten
3 msk paprikapulver
3 st vitlöksklyftor
4 tsk salt
2 tsk hel kummin
1 st köttbuljongstärning
400 g surkål

Halvera skiva löken och smörfräs. Bryn köttet väl på hög värme. Ta inte i allt köttet i pannan utan lite i taget. Häll köttet i en stekgryta. Ta lite av vattnet i pannan och häll sedan över det i grytan. Stek resten av köttet och gör om proceduren. Pressa vitlöken över köttet. Tillsätt resten av alla ingredienserna utom surkålen och koka 1 timme. Skölj surkålen under rinnande vatten, tillsätt och koka ytterligare ½ timme. Servera med potatis, färsk pasta typ tagliatelle eller italienska gnocci av potatis och mjöl.

3 kommentarer:

Brazilian Linda sa...

vad gott med pepparnötter och gulaschgrytor. pepparnötterna ska jag pröva att göra nu nästa månad. Gulasch är standard här hemma för det är ju såå gott!
tack för omtanken. jag låter dig veta om jag kommer iväg dit igen. (till affären) :)

Kinna sa...

Tack själv, vi kan hålla mailkontakt om ingredienser och om önskelista med saker från Sverige. Matpaket skickas ju i den engelspråkiga sfären så varför inte här. =)

Anonym sa...

Jag älskar grytor. Särskilt långkokta varianter med vin i.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...