16 oktober, 2006

En 1er cru

Smak och art
På chokladfestivalen fördjupade vi våra kunskaper hos Olof Stamer från chokladhuset i Limhamn. Stamer representerar Michel Cluizel från Paris och är passionerat intresserad av choklad. Ett intresse som snabbt smittar av sig då det riktigt sprudlar om honom. Han berättar att det finns 500 olika smakriktningar i en kakaoböna. Vidare säger han att "det är jordmån och vad som odlats tidigare på området som är avgörande för smaken". Citronlundar, olivträd kan t ex påverka smaken i olika riktning. För att få fram olika karaktärer rostas bönorna på olika vis, vilket kräver stor skicklighet. I princip är det samma tillvägagångssätt för kakao som för kaffe. I rostningen lyfts de olika smakerna fram. Därefter tillverkas kakaopulver som är själva grunden. Kakaopulvret blandas med flytande kakaosmör, rörsocker, vanilj men det är alltid samma kakaofrukt i den chokladen de tillverkar. Tre arter finns, Forastero som är tålig och odlas mest i Afrika, Creole som är den finaste och mer ovanlig, samt mixningen av de två som heter Trinitario.

Singelplantage
Michel Cluizel, vars choklad Stamer importerar, är det sista privatägda chokladhuset som gör sin choklad. Cluizel, har liksom många andra, börjat sin tillverkning småskaligt hemma i köket för 50 år sedan. Singelplantager har valts ut och han arbetar med fem olika crus. Tankarna går automatiskt till whisky med single malt och till Bordeaux med klassificeringen i Crus. Chokladen namnges efter plantagerna, t ex Los Ancones som är den choklad vi provar tillsammans med mörk rom. Stamer säger att portvin och madeira med sin sötma lockar fram det bästa i chokladen.

Lagra choklad
Nu undrar vi hur man bäst lagrar choklad för att slippa grådaskig yta. Svaret blir att "Helst ska choklad ligga i 15-18 grader och helt utan luftfuktighet". Vi vanliga dödliga då undrar vi, vad ska vi göra? Kylskåp? Nej, fukten ger den gråa ytan. Tipset är då att lägga chokladen i ett norrfönster. Absolut inte i kylskåp.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet med norrfönstret lär väl vara elementet som de flesta av oss har under fönsterbrädan? Fast en sann entusiast skippar väl värmen för chokladens bästa.

Jag brukar lägga min choklad i vinkylen som jag ställt i på ca 16 grader. Det är inte lika fuktigt där som i det vanliga kylskåpet eftersom det inte är lika kallt...

Anonym sa...

jag fick en chokladkaka från Michel Cluziel i ett matpaket häromsistens och förstod (inte minst av den underbara smaken) att det var något speciellt, men kul att lära mer om detta märke!

Anonym sa...

Jag har bara västerfönster och där är det proppfullt av orkideer och även om det fanns plats där så skulle orkisarna ha företräde. Jag har godisförrådet i en låda rätt och slätt.
Jag skulle vilja ha choklad av Enric Rovira just nu men har tappat kollen på var den finns. Annars går slinker valrhona ner hur lätt som helst, särskilt mjölkchokladen.

Kinna sa...

Lyx med vinkyl. Det skulle man ha.

Clivia, du fick något riktigt bra i ditt paket.

Jessica - jag gör som du ger orkisarna prio. Så mycket choklad ligger definitivt inte hos mig så att det blir någon stor fråga heller.

Annette sa...

Bästa metoden är helt klart att äta upp chokladen snabbt!

Då blir den inte grå var den än ligger - fråga en som provat.

BeRKA sa...

Vilken osis att jag inte hade tid att gå på denna festival. Men som Du vet var jag ju på en annan trevlig festival helgen innan. :-)

Kinna sa...

Synd ibland att man inte kan dela sig i två och göra flera saker samtidigt. =)

Mats sa...

Kul att du nämner whisky i samma andetag som choklad för de tu går gärna hand i hand. Gärna en Aberlour eller en Glenfarclas för mig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...