15 oktober, 2006

Avlivandet av en myt

Skärbönor är inte gott har jag alltid fått höra. Pappa avskydde stuvade skärbönor som barn och därför har mamma aldrig lagat till just den typen av böna. Köttsoppa är en annan så'n rätt som vi inte heller någonsin ätit. Har alla familjer något som man absolut inte äter för att det är förknippat med en traumatisk barndomsupplevelse?

Nyfikenheten tog överhanden. Bönan måste ju bara provas. Ingen dum upplevelse visade det sig. Dock inte stuvad utan lätt snedskuren, stektes bönan i olivolja. Salt och peppar satte smaken på plats. Säkert har den fler goda tillagningssätt. Nu är myten är avlivad och här ska provas mera.

7 kommentarer:

Krokofanten sa...

Det är ju hur gott som helst!!!
I frankrike äts mycket haricots verts och andra bönor... Det skall ju vara bra för kropppen sägs det...

Kinna sa...

Älskar haricots, gärna med lite fint rökt kött eller till lammkotletter som fransmännen är så duktiga på.

karin sa...

Min morfar fick tag på ett parti fiskbullar under kriget och sen svor min mamma på att hon skulle aldrig servera det till sin familj, så jag var 19 år första gången jag åt det och då var jag mycket nervös om jag skulle kunna få ner det. Numera gör jag ibland egna både på vit fisk och lax, har för länge sedan lagt av med konserverade i hummersås

Xtian sa...

Vet inte om den här platsar.

mina föräldrar trodde på ny- och hemlagad mat av färska råvaror. Frysen var till för "löjrom, frysta ärter o is" som min far uttryckte det. Där frö hade vi inte Oboy. Ej heller snabbmakaroner. Det första jag köpte när jag flyttade in i mitt studentboende var en flaska ketchup, snabbmakaroner, mjölk ochh Oboy.
(kanske las grunden till FastFoodLovers där??)

Magalös sa...

Brysselkål!
Mamma gick en vegetarisk matlagningskurs på 70-talet. Sen skulle hon bjuda oss i familjen på det dom lagat där. Jag vet än idag var jag satt och tvingades äta denna enda JÄTTE brysselkål. Aldrig mer.

Xtian sa...

Just det, bananglass.

Efter 3 dagars magsjuka (jag var 8 år ocj kräktes hela tiden i 3 dar). På golvet bredvid sängen låg en upp-o-nervänd Kalle Anka. I tre illamående dagar såg jag bilden av en "ny smak" på Vienetta - Banan/Chocklad. Säkert god, men den urinfärgade glassen satte sina spår. Har fortfarande idag väldigt svårt för banan-smak. Utom i vanliga bananer.
(nu har man verkligen kvalificerat sig som konstig)

Anonym sa...

Inälvsmat! Kan inte äta inälvsmat som lever och njure. Min mamma misshandlade dem gruvligt - de var billig mat. Lungmos fick vi också. Det enda jag mäktar med är kycklinglever som berikning i såser och grytor men i övrigt nej tack. Och som Xtian kan jag inte efter svår sjukdom äta sån fryst ugnsfärdig kyckling (här var det den vinmarinerade -- heter den Annas? -- ingen aning själv). Somliga saker lämnar man bäst åt sitt öde.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...