26 september, 2006

Retrorätt

I trädgården på Klefstad finns ett underbart päronträd med nästan runda päron. Bergamott heter sorten, samma namn som den eteriska oljan. Nu är det sällan som jag får tag på sådana päron och jag har provat med andra köpta fasta päron. Det fungerar lika bra, även om smaken är annorlunda. En genväg till efterrätten är att köpa dem som helkonserv på ICA och anamma något av serveringssätten nedan.

Retrosättet är att servera päron och vispad grädde som smaksatts med grön curaçau eller cointreau alternativt använda dem till efterrätten Päron med nöttäcke.

Inkokta päron
fasta stora päron
socker
vatten
citronsyra

Skala, dela päronen mitt itu, ta ur kärnhuset med ett kuljärn. Koka päronen nästan mjuka i lika delar socker och vatten. Tillsätt en aning citronsyra för att päronen inte ska mörkna.. Ta upp dem och låt svalna. Lägg i plastburkar, koka ihop lagen om mycket päron kokats i den. Lag tunnar sig alltid när frukt kokar i den. Låt svalna och häll över päronen. Knyckla ihop lite smörpapper eller gladpack och lägg överst i burken för att förhindra att frukten överst missfärgas av syre. Sätt på locket. Frys in dem. Servera med lättvispad grädde eller glass.

4 kommentarer:

Annette sa...

Vilket smart tricks, med smörpappret/plastfolien!

karin sa...

Jag satt och tänkte på päron med after eight i morse, när fick jag det senast??

Kinna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Kinna sa...

Sanning är att jag aldrig ätit After Eight kombon själv.

Tack Anette, citronsyran hjälper också till.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...