12 september, 2006

Envetna besökare i trädgården

Hösthallon
När en bild skulle tas av den här skålen hallon blev jag mycket poppis i trädgården. Getingarna surrade omkring öronen och ville inte ge sig. Synd att redigera bort den mest hungrige besökaren mitt i skålen.

Egna reflektioner
Hemkonservingsboken, som beskrivningen på sylt är hämtad från, är fylld med kommentarer och personliga inskrivna recept från alla år då vi konserverat frukt och bär. Den har varit vår lilla bibel i köket under sommar och höst. Hallonsylten i boken innehåller 750 g socker. Jag föredrar en mindre söt sylt och har ändrat i receptet.


Konserveringsmetod
Socker konserverar och boken är skriven i en tid då en jordkällare eller skafferi var enda möjlighet för förvaring. För att undvika mögel användes betydligt mera socker i inläggningarna generellt. Sylten blir också fastare ju mer socker som tillsätts. Idag använder vi melatin (som finns i vanlig livsmedelsaffär) som ger en fastare sylt och som innehåller konserveringsmedel.


Hallonsylt (ur Hemkonservering av frukt, bär, grönsaker 1955)
Till varje kg bär 500 g socker.

Melatin
Socker
Mörka, fasta bär ger den bästa sylten.
Rensa bären. Väg dem. Hetta långsamt upp dem i syltgryta och låt dem koka 5 min. Sätt därefter till sockret och koka ytterligare minst 10 min eller tills bären är fyllda med lag och sjunker. Skaka och vrid grytan då och då under hela kokningen. Skumma väl när sylten är färdigkokt. Tillsätt melatin enligt anvisning på förpackningen för att få en fastare konsistens.

Ös upp sylten het på varma förvaringskärl. Fyll dem ända upp och tillslut dem omedelbart. Hallonsylt bör kylas så snabbt som möjligt, då färgen annars försämras.


Sterilisera burkar
Rengör glasburkar väl. Sätt ugnen på 100 grader. Lägg burkarna på en långpanna, ställ in i ugnen och låt dem bli riktigt heta.

2 kommentarer:

Qi sa...

Hallon är mitt absoluta favoritbär. Helst vilda, plockade direkt i munnen. Men hallonsylt av egenhändigt plockade hallon går inte av för hackor...

Anne sa...

Ooh, vilken jättefin skål!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...