11 september, 2006

Dåtid och plommontid

Reine Claude d'Oullins, Viktoria, Hackman och Opal är ett par sorters plommon som finns i trädgården på Klefstad. Reine Claude har fått sitt namn efter franske kungen Frans I:es första gemål, som levde under 1500-talet. Plommon beskrivs i Snorres Eddan redan under 1200-talet. I Sverige lär de omtalas i skrift först under 1400-talet men kan ha funnits här tidigare.

Sorterna ger olika resultat beroende på struktur och smak. Sylten på bilden är gjord på Reine Claude d'Oullins, det gula plommonet till höger. Det är ett plommon som passar bra förutom sylt och marmelad till desserter. Hackman, plommonet till vänster är ett gott bordsplommon, som knappt är moget än.


Plommonmarmeladens egen smak är fin i sig men vi provade att smaksätta med kummin eller vanilj och kardemumma. Marmeladerna blev mumsiga till kex och scones men varför inte äta dem som tillbehör till en ost? Vi provade att äta vanilj-kardemummasmakande kompott med lite mjölk. Väldigt härlig som dessert!

Plommonmarmelad och sylt
Plommon
Socker
Smakssättning till 1,2 kg plommonmassa och 6 dl socker
Smak I: 1 vaniljstång, 1 ½ tsk kardemummakärnor
Smak II: 1 ½ tsk hel kummin


Lägg plommonen i hett vatten knappt en minut. Ta upp och dra av skalen. Kärna ur plommonen. Om plommonen är svåra att kärna ur, räkna dem när de läggs i kastrullen. Koka dem tills kärnorna lossnar. Låt det svalna och plocka upp kärnorna och räkna dem så att marmeladmassan inte innehåller några. Väg massan och tillsätt ett halvt kilo socker till varje kilo massa samt om sylten ska kryddas, binds kryddor in i tubgas eller i en tesil*, vaniljstången läggs hel i massan och får koka med tills massan är simmig. Plommonsylten är nu klar. För att få en tjock marmeladkonsistens tillsätts melatin samt socker enligt anvisningen på påsen. Häll på varma burkar, låt svalna. Parafinera och sätt på lock. Eller gör som vi gjort på bilden. Häll i små burkar som ställs i frysen.


*I välsorterade köksaffärer finns också cylinerliknande små burkar med hål och lock som är utmärkta att lägga kryddor i.

2 kommentarer:

Annette sa...

Mmmm, Reine Claude är ett av mina absoluta favoritplommon!

Kinna sa...

Ja, de är inte dumma.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...