15 augusti, 2006

Mammas rågkakor

Vem var mamma undrar jag när jag ser titeln på det här receptet. Tja, säger min egen mamma, det stod så i tidningen Land som receptet kommer ifrån. Det fråntar inte den här kakan att vara riktigt, riktigt god. Vi gör den ofta och det är en av mina älsklingskakor.

Mammas rågkakor
(ca 45 st)
200 g margarin
1dl socker
2 2/3 dl vetemjöl
2 2/3 dl rågsikt
1 tsk bakpulver

Allt blandas i matberedare. Forma degen till 2 rullar. Forma varje rulle till en trekantig längd. Skär längderna i tre millimeter tjocka skivor. Lägg dem på plåt, inte för tätt. Grädda dem ca 10 min mitt i ugnen i 175°C.

5 kommentarer:

Brazilian Linda sa...

Mm det där receptet ska jag komma ihåg!

karin sa...

Jag har en kokbok som tillhört min mormor och på insidan av pärmarna finns det ett recept på "Mor Annas kransar" och eftersom hennes mamma hette Anna trodde jag länge att jag äntligen hade ett äkta gammalt familjerecept, sen fick jag reda på att hon fått boken av någon bekant... men nu tror jag att jag skall testa dom, jag skall nog inte kalla dem "Mormorsmor Annas kransar" som jag gjorde ett tag

Kinna sa...

Det är ofta recepten får namn från den som gjort dem. Läste en artikel i Allt om Mat i somras om gamla recept. Hoppas dina kransar blir goda!

Anonym sa...

Tack för receptet! Jag kunde inte hitta mitt gamla. Jag gör lite annorlunda, mycket eleganta kakor, som min mor lärde mig sent i livet, alldeles innan hon försvann in i Alzheimern. Jag frågade henne, om hon mindes någon speciell kaka från julen. Kavla ut degen, ta ut runda kakor, och ta sedan ut en liten bit med en fingerborg, inte i mitten utan mot sidan. Nagga med en gaffel. Nu gör jag dem till jul.

Kinna sa...

Anonym - vad roligt. Det är det recepten är till för, att minnas. Vi har ytterligare ett recept som exakt beskriver den kaka jag tror du tänker på men rågsikten är annorlunda än på 70-talet så vi måste testa fram hur den ska bakas.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...