31 augusti, 2006

Gurkinläggning som funkar året om

Användning av beska förväxta gurkor
Vid traditionell odling av Västeråsgurkor blir det alltid lite större och mindre gurkor. Tanterna i Skillinge ville inte köpa de stora gurkorna som inte är så goda och ibland t o m kan vara riktigt beska. Mormors lösning på det hela var att göra Asiegurka, eller sk syltgurka.

Eftersom vi som vanliga konsumenter inte får tag på förväxta gurkor används slanggurka i det här receptet och är det en inläggning som man kan göra året om. Ursprungligen användes vita slanggurkor. Sådana odlas inte i Sverige längre, men går att få tag på i Danmark. Syltgurkan är väldigt användbar både till varma, kalla rätter eller på en smörgås.

Asiegurka (Syltgurka)
4-5 stora slanggurkor
Lag
1 ½ l inläggningsättika
1 ½ kg socker
Kryddpåse (valfritt och behövs inte)
4 bitar muskotblomma
3 bitar ingefära
1 tsk hel vitpeppar
2 tsk hel gul frösenap

Skala gurkan, halvera den på längden och ta ur kärnorna med en rundad sked. Dela den i ca 10 cm långa delar. Förväll gurkan dvs. koka den nätt och jämnt mjuk i saltat hett vatten (1 ½ msk salt per liter vatten). Låt gurkorna rinna av.
Koka ihop lagen med kryddpåsen. Kryddpåsen hör till det ursprungliga receptet och knyts in i lite gasbinda men gurkan smakar lika bra utan påsen. Tas bort när lagen kokat ihop. Häll den varma lagen över gurkan. Lagen tunnar sig då ättikan dragit vätska ur gurkan. Ta därför av lagen efter ett par dygn och koka ihop den igen. Häll den åter över gurkan för att gurkan ska få god stark smak. Gurkorna håller sig flera veckor i kylen. Serveras skurna i mindre bitar som tillbehör till kött, fisk, patéer och som smörgåspålägg.

Tips! Mormors kommentar i den handskriva om Asiegurka, var att gurkorna kunna också späckas med citronskal i skivor. Dessutom kan man se att hon använder 2 bitar kanel istället för 2 tsk hel gul frösenap. Märtha har helt slopat kryddorna då gurkan smakar bra ändå.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...