20 juli, 2006

Vad ska hon heta, jungfru Margareta...

Barnramsan "Rida, rida ranka" känner väl de flesta igen i vilken Valdermar Atterdags dotter är namne med dagens namnsdagsbarn Margareta. Källa Wikipedia Henne bjuder jag en rulltårta med många variationer från Martha Sjövalls gamla recept.

Martha Sjövall var bagerska i Skillinge och tog över bageriet i hamnen efter sin mor. Hon slutade baka 1948 och stängde bageriet, men hennes hus finns kvar och jag kan se henne framför mig i stålgrått/mörkt hår och mörka ögon där hon står på sin trappa. Mormor har flera olika rulltårterecept i sin bok och ett av dem är Marthas rulltårta.

Tips! Rulltårtor går lätt att hantera så här. Blöta och krama ur ett diskunderlägg i skumgummi och lägg det på ett skärbräde. Stjälp upp kakan på det. Pensla med kallt vatten över pappret så går det lätt att dra av. När rulltårtan är klar rullas den in i bakplåtspapper, relativt tätt för att hålla fin form. Rulltårtor går bra att frysa och ta fram vid behov.

Marthas rulltårta
3 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kallt vatten
Fyllning: 2-2 ½ dl äppelmos, hallonsylt annan sylt eller chokladsmörkräm

Chokladsmörkräm:
65 g smör
90 g florsocker
1 äggula

1 msk kakao i smörkrämen till Drömrulltårta.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vetemjöl blandat med potatismjöl och bakpulver. Tillsätt vatten. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och häll i smeten. Grädda i 200°C ca 12 minuter, tills den fått färg och släpper kanterna. Bred över äpplemos, sylt eller chokladsmörkräm medan kakan är ljummen. Rulla ihop den.

4 kommentarer:

Ilva sa...

Vad tror du om matbloggspicknick den 22 eller 23 augusti? Plats?

Kinna sa...

Kul, 23 aug passar finfint. Hagaparken vid koppartälten eller till höger om stallmästargården skulle kunna fungera. Tyvärr har de inte öppet efter kl 17, jag har kollat. Tänkte att det annars skulle kunna funka om det regnar. Har du några andra förslag?

Ilva sa...

Elin foreslog Humlegarden som ar lattare att ta sig till men vad vet jag, vet inte ens om man far picknicka dar! Jag gillar iofs Haga.

Kinna sa...

Humlegården blir jättebra. Skulle tro att man får picknicka där. Tänkte bara inte på den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...