06 juli, 2006

Kanelbullar och andra bullar

Fikabullar
Bullar till kaffet har jag växt upp med. När det var fika var det bullar och jordgubbssaft. Det skulle alltid vara bullar och annat gott i fikakorgen som vi tog med ut på fältet till de som jobbade med skörden. Ingen tid att åka hem och äta eller fika. Vid skörd är det nästan alltid så att regnet hänger i luften och det är brått att få in så mycket torr säd som möjligt.

Brända bullar
Med bullarna finns ett par roliga minnen. Strax innan gräddning ska bullarna penslas med ägg och beströs med pärlsocker. Märtha har ibland bråttom och i hastigheten fick hon tag i en paket med sago/potatisgryn. Hon märkte inget förrän vi åt bullarna och det knastrade mellan tänderna. En annan gång skulle mamma Märtha kolla hur mycket färg bullarna fått. Hon kastade hon en hastig blick in i ugnen och antog att hon inte satt in några. Bullarna var svarta och syntes inte.

Tips för att lyckas bra
För att lyckas bra med söta degar är det viktigt att inte ha för mycket mjöl. En del av kladdigheten jäser bort. Bearbeta inte heller en söt deg för mycket när den har jäst. Det drar ut glutentrådarna och du får hårdare bullar.


Gudruns bullar
(Ca 30 st eller 1 längd)
150 g margarin
4 dl mjölk
1 pkt jäst
½ tsk salt
¾ dl socker
11-12 dl vetemjöl

Fyllning*
125 g margarin
1 ½ dl florsocker
1 ½ tsk kardemumma
russin
suckat
syltade apelsinskal
använd mängd efter smak.

Smält margarinet och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader. Häll ner i degbunken. Smula ner jäst tillsätt salt, socker och mjölet. Låt jäsa 30 minuter. Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den väldigt lätt. Kavla ut till en lång kaka.
Rör ihop margarin, florsocker och kardemumma. Bred över fyllningen, övriga ingredienser är valfria, över degplattan och rulla ihop till en avlång längd. Skär bitar och lägg i pappersformar eller en längd och klipp en fläta. Rulla ihop till en rulle och forma till en längd på tvären eller krans på en plåt. Fläta: ta en sax och klipp från ena änden i rullen 1 cm tjocka klipp. Obs, klipp inte loss delarna utan rullen ska hänga ihop i botten. Lägg det första klippet åt vänster, nästa till höger ett rakt fram fortsätt så tills längden är klippt. Ta eventuellt och fös ihop rullen från båda sidor på längden med mjölade händer. Låt jäsa. Pensla med ägg. Strö på pärlsocker. Grädda i 225 grader.
*Fyllningen kan du variera med t ex margarin, socker och kanel.

3 kommentarer:

Myy sa...

Hej

Paprika och champinjonsallad där under ser riktig gott ut. Jag måste prova den.

Vi hade också alltid bullar. Mamma bakade varje lördag. Och använde smör. Det smakade jättegott. ;)

karin sa...

Jag har en hård sommar, då jag tillbringar halva dagarna på stranden, där finns också ett stort sällskap bestående av flera bosniska, ( tror jag ) familjer som antagligen har kanelbullar till fikat för det ordet finns instucket i meningar där jag inte förstår något annat ord, kul men mångkultur!

Anonym sa...

Du borde testa att baka detta receptet. www.kanelbullar.se :) smaskens

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...